Nieuwe wearable gaat zweet meten

eccrine1Binnenkort vertelt een wearable de gebruiker meer dan alleen hoe fit hij is of hoeveel stappen hij heeft gelopen. Aan de hand van het geanalyseerde zweet deelt de armband mee hoe het is gesteld met de gezondheid van de drager.

Zweet vertelt net zoveel als bloed en speeksel

Uit zweet kan namelijk veel worden afgeleid, zoals de vochthuishouding, het cholesterolniveau en zelfs de bloedsuikerspiegel. Het bedrijf Eccrine Systems uit Cincinatti in de Verenigde Staten werkt al een aantal jaren aan armbanden, hoofdbanden en pleisters die de gezondheidsinformatie verzamelt en in real-time doorgeeft aan de drager. Op het moment dat het zweet wordt afgescheiden wordt dit verzameld, geanalyseerd en middels een transceiver draadloos naar een tablet of smartphone gestuurd.

"Het doel is om op een niet-invasieve manier biomoleculen te meten die ons informeren over onze fysieke gesteldheid", aldus bestuursvoorzitter en mede-oprichter van Eccrine Systems, Robert Beech. "Het is niet nodig om naalden en catheters in mensen te steken, maar om ze een moment te geven in hun dagelijkse routine om de actuele gezondheidsstoestand te checken."

Introductie eerste wearable neemt 1,5 jaar in beslag

Volgens het bedrijf gaat het trouwens nog wel zo'n anderhalf jaar duren voordat de eerste producten op de markt komen. Het is nog onduidelijk of dit in de vorm van een armband, hoofdband of pleisters gaat gebeuren. Men wil de technologie eerst geperfectioneerd hebben. "Als je mensen gaat vertellen dat er niets met ze aan de hand is, moet je wel zeker van je zaak zijn", aldus Beech. "En als je ze vertelt dat ze iets moeten ondernemen, dan moet je net zo zeker zijn."

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.