SURFnet en BTG gaan strategische samenwerking aan

SURFnet en de Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers hebben een convenant gesloten. Naar aanleiding van een door BTG, in samenwerking met haar partners en leden, geïnitieerd onderzoek naar een provideronafhankelijke Enterprise SIM (E-SIM), hebben beide organisatie besloten hun strategische samenwerking te verankeren.

In de nabije toekomst wordt het voor organisaties mogelijk om in eigen beheer en als eigenaar van e-SIM-kaarten contracten af te sluiten met providers, zonder dat eindgebruikers hun SIM hoeven te wisselen. In het kader van nieuwe ontwikkelingen kan deze SIM tevens worden toegepast voor IoT-apparatuur en -sensoren.

surfnet-btg e-sim

E-SIM doelstellingen en voordelen

Het onderzoek naar de E-SIM heeft drie doelstellingen. Als eerste wordt in de praktijk het over-the-air wisselen van mobiele operator getoetst, dus zonder de SIM-kaart te wisselen. Daarnaast worden de mogelijkheden voor een private en onafhankelijke oplossing voor betere operator (indoor)dekking onderzocht. Als laatste worden de mogelijkheden in kaart gebracht om eigen authenticatie en autorisatiesystemen – de zogenaamde secure elementstoe te voegen op de SIM-kaart.

De werkgroep heeft een testomgeving gebouwd waarmee in eerste instantie het over-the-air wisselen van mobiele operator is getest. BTG verwacht op korte termijn de eerste resultaten te kunnen publiceren.

Met de E-SIM kan SURFnet op termijn nieuwe oplossingen bieden aan haar doelgroep (onderwijs en onderzoeksinstellingen) voor indoor- en outdoordekkingsproblematiek. Bovendien zien zowel SURFnet als BTG kansen in de vele extra mogelijkheden van E-SIM. Daarbij kan gedacht worden aan two factor authenticatie, toegang tot wifi, location based services en beveiligde betalingssystemen.

Erik Huizer (CTO SURFnet): ‘We zijn verheugd dat we samen met BTG en haar leden in de praktijk kunnen werken aan de nieuwste ontwikkeling van de E-SIM, zodat zowel onze doelgroep als die van BTG straks kan profiteren van de flexibiliteit en de nieuwe mogelijkheden die dit biedt.’

Jan van Alphen (BTG): 'We zijn bijzonder blij met deze samenwerking omdat SURFnet een constructieve BTG-partner is met veel expertise in het ontwikkelen en realiseren van goede op de onderwijs-klant-behoefte afgestemde dienstverlening. Deze dienst komt dan ook mede ten goede van de onderwijsmarkt, waarvan een groot aantal instituten ook onze leden zijn.’

-*-*-*-*-

Over SURFnet

SURFnet zorgt ervoor dat gebruikers in het onderwijs en onderzoek eenvoudig, betrouwbaar en grenzeloos kunnen (samen)werken. Dit doen we door het leveren van snelle netwerkverbindingen, bieden van vertrouwde toegang tot de best mogelijke ICT-voorzieningen, faciliteren van gepersonaliseerd onderwijs door middel van ICT en het weerbaar maken van gebruikers tegen beveiligingsincidenten en cyberaanvallen.

SURFnet is onderdeel van de coöperatie SURF, de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland.

Meer informatie over SURFnet: www.surf.nl/surfnet

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.