Mozilla stopt met Firefox OS voor IoT

Mozilla stopt per direct geheel met Firefox OS, een besturingssysteem voor IoT-apparaten gebaseerd op de populaire Firefox-browser. Dat heeft gevolgen voor het personeelsbestand: zeker vijftig medewerkers – waaronder topman Ari Jaaksi –moeten op zoek naar een andere baan. Bij Mozilla werken in totaal duizend mensen.

Firefox OS voor het Internet of Things

Firefox OS werd in 2013 gelanceerd als een platform voor smartphones, waaronder toestellen van Alcatel en LG. Het had een licht en snel alternatief voor Android moeten vormen met web-apps in plaats van gewone apps die je zelf moet installeren, maar dit kwam niet goed van de grond. De concurrentie was ongekend groot en daarom werd de focus al vrij snel verlegd.

Firefox OS op Panasonic tv

Firefox OS werd vervolgens een besturingssysteem voor connected devices die deel uitmaken van het Internet of Things, voornamelijk voor thuisgebruik. Zo belandde het besturingssysteem op de Smart TV’s van Panasonic – achteraf gezien een van de spaarzame successen. Nu blijkt ook deze tweede poging om iets te maken van Firefox OS, op een faliekante mislukking te zijn uitgelopen. Ook nu weer is Mozilla een te kleine speler op deze enorm populaire markt.

Prioriteiten aangepast

Mozilla heeft de situatie inmiddels bevestigd en er een verklaring over gegeven. Zij spreken van een andere focus: Research & Development wint het hierbij van het ontwikkelen van commerciële producten. Een woordvoerder van Mozilla legt het als volgt uit aan CNET: ’We have shifted our internal approach to the Internet-of-things opportunity to step back from a focus on launching and scaling commercial products to one focused on research and advanced development, dissolving our connected devices initiative and incorporating our Internet-of-things explorations into an increased focus on emerging technologies.’

Firefox OS zal vanzelfsprekend niet meer worden toegepast op nieuwe connected devices. Wat het voor gevolgen heeft voor apparaten waarop dit besturingssysteem al wordt toegepast, is op dit moment nog niet duidelijk.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.