Column Jan van Alphen over ICT-ecosystemen worden gebouwd door samenwerking en integrale standaarden

Deze column verscheen op 10 april op CloudWorks.nu.

Net zoals velen van u nam ook een BTG-delegatie onlangs deel aan het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Op uitnodiging van het Holland High Tech paviljoen werd onder andere deelgenomen aan de Innovatietour van organisator Danny Frietman, waarmee Nederland zich na langere tijd afwezigheid weer uitstekend internationaal heeft geprofileerd. Een overweldigend aanbod van fabrikanten en leveranciers bood inspiratie en nieuwe inzichten. Het MWC is net een dorp, want je komt er iedereen tegen en dit biedt geweldige netwerkmogelijkheden en een kans om iedereen te spreken. Er was dan ook een algemeen uitgelaten, positieve sfeer, mede ingegeven door de groei-impulsen van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van 5G, intelligente netwerken en IoT.

Dat we niet meer om 5G heen kunnen en willen, was evident. Een en al jubel rond dit thema; de kansen die het biedt op het gebied van mobiele datacapaciteit-snelheid en integratie van technieken en toepassingsgebieden is enorm. We betreden het tijdperk van een disruptieve industriële ICT-revolutie.

In economisch en maatschappelijk opzicht vormt dit een goede stimulans, zeker in relatie tot de vele andere thema’s waarover de wereld momenteel in vertwijfeling verkeert.

Maar is hier niet een kritische kanttekening gerechtvaardigd om ons realisme niet kwijt te raken? Denk alleen maar aan de complexe impact op latency- en netwerkdimensioneringsvraagstukken. Of de wijze waarop we met de toenemende verdeling van frequenties omgaan, mede in relatie tot de veel benoemde frequentie schaarste en de stagnerende werking van het huidige, deels gesloten, marktconcurrentie veld, dat relatief nog te weinig biedt aan veelbelovende nieuwkomers.

Niet dat we nu beren op de weg moeten gaan zien, want het huidige ondernemings- en ontwikkelingsenthousiasme moeten we vanuit onze noodzaak tot innoveren niet temperen. Echter ook aan de randvoorwaarden en nog te ontwikkelen technische oplossingen moeten we blijvend hard werken. Gelukkig zien we de markt hierin goede move’s maken zoals bijvoorbeeld Huawei en Ericsson, maar ook een Chinese partij zoals Comba, die flexibele, intelligente systemen en netwerkcomponenten ontwikkelen, die een maximale flexibiliteit, capaciteitsverdeling van frequentiemanagement en inzet van technieken bieden. Dit naast en in combinatie met de vele initiatieven die op lokaal en indoornetwerkniveau worden vormgegeven. Het geheel van infrastructuren, beschikbare technieken (capaciteit), systemen en toepassingen gaat alleen goed en volledig werken bij een zo optimaal mogelijke inzet hiervan, waarvoor standaarden en open policies nodig zijn. 

Op de beurs was uiteraard veel aandacht voor trends en toepassingen, waaronder IoT, Virtual Reality, nanotechnologie en robotica voor een grote diversiteit van zakelijke branches en consumenten. Een voorbeeld hiervan toonde de universiteit van Stockholm, dat onderzoek doet naar een positieve gedragsbeïnvloeding door de inzet van volledig met IoT uitgeruste appartementen ten behoeve van een bewuster energieverbruik. Vergelijkbare voorbeelden van IoT waren er in overvloede.

5G, mede in combinatie met IoT biedt veel nieuwe mogelijkheden, waarbij de invulling van IoT een belangrijke factor is voor de realisatie van functionele toepassingen. Voor IoT moeten in de komende tijd standaarden worden ontwikkeld, waarvoor een strategische samenwerking van overheden, markt en consument nodig is.

Het is hierbij wel een vraag of een aantal huidige gevestigde marktpartijen voldoende invulling kan geven aan de veranderende requirements, organisatie skill’s en vaardigheden en de hiervoor benodigde wendbaarheid en slagvaardigheid. De mogelijkheid tot nieuwe producten en diensten biedt immers kansen voor nieuwe marktpartijen en deze zie je ook ontstaan. De rol en strategische marktpositionering van de huidige MNO’s en MVNO’s verandert en ook zij zullen anders moeten omgaan met de vaak nog traditionele businessmodellen die zij tot op heden hanteren, mede om hun marktpositie te beschermen. De toekomstbestendigheid van de producten en diensten ligt in het integraal aanbieden van mobiele ketendienstverlening, gebaseerd op zo veel mogelijk open standaarden en compatibiliteit. Hierbij speelt ook dat de impact van 5G op mobiele netwerkvraagstukken en technische integratievraagstukken door veel partijen nog als complex wordt ervaren, zowel voor indoor- als outdoor toepassingen. De overheden, gebruikers en markt zullen gezamenlijk de handen ineen moeten slaan in een strategische samenwerking, die onze innovatieve kracht zal bevorderen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.