Nieuwe Arduino voor IoT heeft twee jaar gratis mobiele data

Arduino heeft een nieuw board uitgebracht voor mensen die graag zelf IoT-apparaten willen maken. Het bijzondere aan de MKRFOX1200 is echter niet zijn hardware, maar een bijbehorend abonnement waarmee je twee jaar lang gratis mobiel internet hebt. Daar zitten wat kleine beperkingen aan vast, maar voor IoT-toepassingen is dit board erg geschikt.

Arduino MKRFOX1200

Gratis internet

De ATA85020-controller van Microchip (voorheen Atmel) werkt als short range device met 868 MHz en 14 dBm zendvermogen. Hiermee kan hij gegevens met de cloud van fabrikant Sigfox uitwisselen. In de huidige versie wordt alleen de genoemde frequentie gebruikt, die in het ISM-band (Industrial, Scientific en Medical) valt. De ISM-band is ook bekend als SRD-band, die in heel Europa voor radiocommunicatie met korte reikwijdte is gereserveerd. Daarom zijn er echter wat beperkingen wat de dekking betreft.

Beperkte netwerkdekking

De kaart voor de netwerkdekking van Sigfox laat zien waar de servers bereikbaar zijn. Dat is in bijna heel West-Europa het geval, maar er zijn ook gaatjes, bijvoorbeeld in Spanje en Italië. Nederland en België zijn daarentegen volledig afgedekt.

Met het tarief van Sigfox mag de Arduino 140 berichten per dag met 12 bytes versturen en 4 berichten ontvangen. Alle berichten die door de Arduino verstuurd worden, kun je dan naar andere servers of diensten doorsturen. Daarnaast biedt Sigfox locatiediensten op basis van het mobiele netwerk aan. Hierdoor wordt een gps-module overbodig.

Hoe en of het abonnement na twee jaar wordt verlengd, is nog niet helemaal duidelijk. Omdat de ATA8520-contoller alleen voor Sigfox gebruikt kant worden, is het wisselen van provider echter niet mogelijk.

Gebruiksscenario

Het board moet het op twee AA-batterijen zes maanden volhouden. Of dit ook het geval is als je elke dag maximaal gebruikmaakt van het mobiele internet, moet de tijd uitwijzen.

De hardware is vooral dan interessant als regelmatig kleine hoeveelheden gegevens zelfstandig gemeten en verstuurd moeten worden, maar metingen in realtime niet belangrijk zijn. Mogelijke gebruiksscenario’s zijn dus weerstations, waterniveaumetingen, alarmsystemen, tellingen of de locatiegegevens van voertuigen. Typische IoT-toepassingen dus. Het board kost 35 euro in de shop van Arduino.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.