Netwerkinfrastructuur verbeterd met nieuw wetsvoorstel

Eerder schreven we al over de WION, die ervoor moet zorgen dat werkzaamheden aan telecomkabels in de grond beter verlopen. De WION wordt vervangen door de WIBON. Deze 'Wet informatie-uitwisseling bovengrondse en ondergrondse netten' heeft ook betrekking op bovengrondse netwerkinfrastructuur. Een wetsvoorstel hierover is onlangs naar de Tweede Kamer gegaan. Het uiteindelijke doel is dat elk Europees bedrijf en huishouden kan beschikken over een communicatienetwerk met hoge snelheid.

netwerkinfrastructuurNetwerkinfrastructuur ook bovengronds

De Europese 'Richtlijn Breedband' moet de kosten verlagen voor de aanleg van snelle communicatienetwerken. Via de WION werden daarom al zaken geregeld zoals samenwerking tussen partijen bij graafwerkzaamheden. Ook moesten netwerkbeheerders toegang geven tot passieve infrastructuur zoals ondergrondse kabelbuizen De WIBON is ook van toepassing op bovengrondse infrastructuur zoals straatkasten en gebouwen. Er komt zelfs een gedoogplicht voor de aanleg van snelle communicatienetwerken in gebouwen. Dat houdt in dat bijvoorbeeld de eigenaar van een kantoorpand toegang moet geven tot aanwezige buizen en leidingen in het gebouw. Dit alles om kosten voor aanleg te beperken en heel Europa op snel internet aan te sluiten, zoals beoogd in de Richtlijn Breedband.

Betere samenwerking

Netwerkbeheerders moeten informatie delen die nodig is bij de aanleg en bijvoorbeeld eigen werkzaamheden afstemmen op die van andere partijen. Partijen moeten beter samenwerken en ook gemeenten moeten hieraan meewerken. Door een slechte communicatie of tegengestelde belangen van telecombedrijven en gemeenten ontstaan vaak extra kosten of vertragingen bij de aanleg. Het ACM moet onderlingen geschillen sneller gaan oplossen.

Verplichtingen nieuwbouw

De digitale snelweg moet niet vastlopen bij de drempel van woning of bedrijfsgebouw. Daarom komt er voor nieuwbouw of bij ingrijpende verbouwingen een verplichting om een toegangspunt voor een netwerk met hoge snelheid in te bouwen. Dat houdt in dat fysieke obstakels worden weggenomen door bijvoorbeeld kabelgoten bij de bouw aan te leggen. Dit moet worden ingevoerd door het Bouwbesluit aan te passen.

Hoge snelheid

In de Richtlijn Breedband en hiervan afgeleide wetten gaat het om 'communicatienetwerken met hoge snelheid'. Daarbij wordt specifieker genoemd een netwerk voor breedbandtoegangsdiensten met een snelheid van minimaal 30 Mbps. Voor Nederlandse begrippen is dat niet erg snel, de meeste communicatienetwerken zullen hier in de praktijk onder vallen. Het WIBON-wetsvoorstel ligt nu ter inzage en zal dit jaar worden behandeld.

[userquote user="906"]BTG onderschrijft het grote belang van een goede toegang tot openbare infrastructuren. Organisaties stellen in toenemende mate hogere eisen aan beschikbaarheid, redundantie en capaciteit van deze infrastructuren. Dit mede door een hogere afhankelijkheid van ICT binnen en buiten organisaties. Hiervoor is een goede centrale regie in Nederland vereist.

BTG ondersteunt het wetsvoorstel en het initiatief om een commissie hiertoe in te richten. Desgewenst is BTG vanuit het zakelijk gebruikersperspectief bereid om inbreng te geven in deze dialoog.
[/userquote]

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.