KPN ondanks omzetdaling positief, door nieuwe ontwikkelingen

Hoewel prijsdruk op de zakelijke markt ervoor zorgt dat de omzet van KPN verder is afgenomen, is het bedrijf positief: "Wij zijn goed op weg om de beste ict-dienstverlener van Nederland te worden." Met name op de zakelijke markt heeft KPN de afgelopen jaren veel omzet verloren. Dat komt onder meer doordat bedrijven overstappen op internettelefonie, of alleen nog maar de mobiele telefoons van de zaak gebruiken. Daarnaast is er de prijsdruk, met stevige concurrentie op mobiel. Zo kaapt T-Mobile klanten weg met onbeperkte wereldwijde bundels voor 100 euro per maand. Daarom zet het bedrijf in op andere ontwikkelingen.

KPN

Klanttevredenheid KPN

Bestuursvoorzitter Eelco Blok gaf bij de presentatie aan: "Op de consumentenmarkt hebben we nog steeds succes met ons gebundelde aanbod. KPN kwam goed uit de bus in een onderzoek onder chief information officers van grote bedrijven, en onze klanttevredenheid is minder negatief ten opzichte van een jaar geleden. Ons productportfolio sluit aan bij de wensen van de klanten, we scoren beter dan de concurrentie op klanttevredenheid en de financiële prestaties zijn goed. Op basis van die set aan maatstaven kunnen we met recht zeggen dat we tot de top behoren.”

Opbrengst per huishouden

KPN boekte over het tweede kwartaal een omzet van € 1,6 miljard (een daling van 2,7%). Op de zakelijke markt was de daling 5,9%, maar op de consumentenmarkt steeg de omzet met 2,1% naar € 784 miljoen. De stijging van de opbrengst per huishouden steeg met € 2 per maand naar € 42. Volgens CFO Jan-Kees de Jager komt dat niet louter door de prijsverhogingen die KPN een jaar geleden doorvoerde: "Het is voor KPN steeds belangrijker hoeveel omzet we genereren per huishouden. De toename is volledig te relateren aan de toename van bundeling en het feit dat we meer producten leveren op één adres.” Dit vereenvoudigingsprogramma leverde aan het einde van het tweede kwartaal al een besparing van € 65 miljoen op. Verder blijkt uit de toename van de vrije kasstroom dat KPN zich heeft bekwaamd in het beheersen van de geldstromen. Ook de brutowinstmarge in Nederland neemt toe.

KPN

Regionale zenders

Niet iedereen is blij met alle genomen maatregelen. Zo worden sinds mei regionale zenders alleen nog maar regionaal doorgegeven. In Groningen naar Omroep Brabant kijken, is er dus niet meer bij. Eelco Blok zegt daarover: "Dat is simpelweg een kwestie van kosten ten opzichte van de vraag. Regionale omroepen worden vooral in de eigen regio bekeken, en daar blijven ze te zien. Maar we besparen nu op de doorgifte van de andere regiozenders waar nauwelijks naar gekeken wordt. Daar hebben we weinig klachten over ontvangen.”

Bellen naar het buitenland

Sinds juni mogen er geen extra kosten voor mobiele telefonie vanuit andere EU-landen meer in rekening worden gebracht. Dit in tegenstelling tot telefoontjes vanuit Nederland naar de EU. Een woordvoerder van KPN zegt hierover: "Het klopt dat een belletje naar het buitenland in oude abonnementen buiten de bundel gefactureerd wordt. Maar bij abonnementen die sinds september zijn verkocht, is dat niet meer het geval. Gezien het feit dat deze Zorgeloos heten, vinden we dat die ook daadwerkelijk zorgeloos moeten zijn.”

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.