Artificial Intelligence wordt belangrijkste techniek van komende 10 jaar 

Artificial Intelligence

Gartner, onderzoeks- en adviesbureau in de informatietechnologie-sector, voorspelt dat Artificial Intelligence (AI, ook wel Kunstmatige Intelligentie (KI)) de grootste technologische megatrend van het volgende decennium gaat worden. De publieke sector zal dus moeten focussen op technologieën die op Artificial Intelligence zijn gebaseerd. Dit blijkt uit het onderzoek 'Hype Cycle for Emerging Technologies, 2017'. Gartner is doorgaans redelijk succesvol in het voorspellen van technologische trends. Zo voorspelde het bedrijf zeven jaar geleden al dat onder meer de cloud een megatrend zou worden.

Hype Cycle for Emerging Technologies

Dit is Gartners langstlopende jaarlijkse Hype Cycle, met een brede kijk op technologieën en trends die strategen, innovatiefunctionarissen, R&D-leiders, entrepreneurs en wereldmarktontwikkelaars moet overhalen om portfolio's met opkomende technologieën te ontwikkelen. Volgens Gartner zijn AI-technologieën de meest ontwrichtende soort technologieën van de komende tien jaar. Dat komt door extreme computerkracht, een eindeloze hoeveelheid data en een ongekende vooruitgang in diepe neurale netwerken. Hierdoor zullen organisaties met AI-technologieën data gebruiken om zich aan te passen aan nieuwe situaties en om problemen op te lossen die er nooit eerder geweest zijn.

Artificial Intelligence

Een open ecosysteem

Technologieën zullen in de toekomst meer mensgericht worden. Er zal transparantie ontstaan tussen mens, werk en dingen. Die relatie zal meer en meer verstrengeld raken. Verder wordt de evolutie van technologie meer adaptief en contextgebonden met werkplek, met thuis en met de interactie tussen werk en andere mensen. Het rapport zegt verder dat het voor opkomende technologieën nodig is dat de funderingen radicaal veranderen, om de hoeveelheid benodigde data te kunnen leveren en meer computerkracht te krijgen. De verschuiving van de in 'hokken' verdeelde technische infrastructuur naar een open ecosysteem, legt de basis voor volledig nieuwe businessmodellen. Die vormen vervolgens de brug tussen de mens en technologieën. Belangrijke technologieën op dit gebied zijn: 5G, Digital Twin, Edge Computing, Blockchain, IoT Platform, Neuromorphic Hardware, Quantum Computing, Serverless PaaS en Software-Defined Security.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.