Aantal kijkers video on demand blijft stijgen

on demand

Volgens een recent rapport van Telecompaper kijken steeds meer mensen en uitgesteld televisie (video on demand). In het rapport 'Video behaviour of Dutch consumers 2017 Q2' staat verder dat het televisietoestel nog steeds het belangrijkste apparaat is waarmee dat gebeurt, maar dat tablet, smartphone en laptop die positie sterk bedreigen.

On demand kijken populair onder twintigers

De toename is hoofdzakelijk te danken aan de stijging van het aantal abonnees van diensten zoals Netflix en Videoland. In de afgelopen twee jaar is het aantal minuten dat naar deze diensten werd gekeken, verdubbeld. Begin 2015 bedroeg dit 11 minuten per dag, in het tweede kwartaal van 2017 is dit gestegen naar 23 minuten. Het langst kijken twintigers on demand video, gemiddeld 43 minuten per dag.

Netflix: 2,3 miljoen abonnees

De verwachting is dat het aantal ondemand-kijkminuten verder zal stijgen. Niet alleen het aantal Netflix-abonnees zal naar verwachting blijven stijgen, ook andere diensten zoals Videoland en RTL XL worden populairder. Deze laatste twee diensten bedienen op het moment beide circa 300.000 abonnees. Netflix heeft er 2,3 miljoen. Nieuwe aanbieder Amazon Prime Video blijft op dit moment nog wat achter.

Televisietoestel wordt bedreigd

Hoewel het merendeel van de mensen nog steeds het televisietoestel gebruikt om uitgesteld te kijken, wordt er ook steeds vaker gekeken via laptop, smartphone en tablet. Bijna 1,8 miljoen Nederlanders gebruiken wekelijks de Live TV apps van Ziggo of KPN op hun smartphone. Deze apps zijn al enige tijd buitenshuis te gebruiken en door de steeds groter wordende mobiele databundels zal het gebruik naar verwachting verder toenemen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.