KI-camera Meeting Owl herkent mensen in een vergadering

Een 360-graden camera en acht microfoons: de Meeting Owl ziet eruit als een kleine uil en wordt midden op de conferentietafel geplaatst. Vanaf daar kan hij gezichten en de stemmen in de hele vergaderzaal herkennen en schakelt automatisch over als andere mensen aan het woord zijn. De beelden worden via internet naar de andere kant van de videovergadering gestuurd.

Meeting Owl

Meeting Owl

Meeting Owl is het eerste product van de start-up Owl Labs. Zoals boven al aangeduid, is het een systeem voor videoconferenties. De 360 graden-camera filmt alle deelnemers in een vergaderzaal. Dankzij acht microfoons worden deze ook akoestisch in de gaten gehouden. Het meest bijzondere aan de Meeting Owl is dat hij kunstmatige intelligentie gebruikt om gezichten en geluidsbronnen te herkennen.

De uil herkent wie op het moment aan het woord is en focust de camera op diegene. Het algoritme herkent ook andere deelnemers van het gesprek en laat deze in extra vensters parallel zien. In een voorbeeldfilmpje worden in de bovenhelft van het scherm ook alle deelnemers van de meeting getoond. Dezelfde KI gebruikt ook de microfoons van de Meeting Owl en laat deze wijzen naar de deelnemer die op het moment aan het woord is. Hierbij gebruikt het systeem ook nog noise-cancelling.

Beelden Meeting Owl

Matige specs

De 360-graden camera heeft een kijkhoek van 3,6 meter en maakt waarschijnlijk beelden in 720p. Dat maken we op uit de ietwat pixelige gezichten. Daarnaast zijn de beelden licht vertekend, net als bij een fisheye-lens. Heel belangrijk is dat niet: de beeldkwaliteit van online vergaderingen is toch vaak al beperkt door de snelheid van de internetverbindingen. Een exacte resolutie heeft de fabrikant overigens nog niet genoemd. Een voordeel is dat de camera HDR-opnames maakt. Dat zou kunnen helpen om onder slechte lichtomstandigheden video’s te maken.

Compatibiliteit

Meeting Owl werkt met macOS, Windows of Linux en is compatibel met conferentie-programma’s zoals Slack, Google Hangouts, Zoom, Gotomeeting, Skype en Bluejeans. Op de website van de fabrikant kost de Meeting Owl 800 dollar. Voor bedrijven die veel met videovergaderingen werken is het zeker een nuttige toevoeging.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.