Google investeert 1 miljard in Uber-concurrent Lyft

Het moederbedrijf van Google, Alphabet, investeert 1 miljard dollar in Lyft. Lyft is een concurrent van taxi-bedrijf Uber en actief op de Amerikaanse markt. Een bijzondere zet, want vier jaar terug investeerde Google nog volop in Uber.

Google investering lyft

Google investering Lyft

Enkele weken geleden waren er al sterke geruchten over de financiële injectie. Gisteren bevestigde Lyft het nieuws via zijn blog. Door de investering van 1 miljard heeft Lyft inmiddels een waarde van 11 miljard dollar. Het geld is afkomstig uit Googles investeringsfonds CapitalG. CapitalG-partner David Lawee treedt toe tot de raad van bestuur van Lyft.

Gedeelde ritten hebben de toekomst

Lyft maakt momenteel een sterke groei door. Eerder in oktober vond de 500 miljoenste rit plaats. 95 procent van de Amerikaanse bevolking kan gebruikmaken van de dienst, aan het begin van het jaar bleef de teller nog steken op 54 procent. Lyft ziet nog grote kansen voor groei: minder dan een half procent van de afgelegde afstand wordt afgelegd middels gedeelde ritten, dus daarin zit nog heel wat rek. In de onderstaande video zie je de geschiedenis van Lyft in een notendop.

YouTube player

Zelfrijdende taxi’s

Eerst zag Google nog volop kansen in Uber, vandaar ook de investering in 2013, maar blijkbaar wil het op meerdere paarden wedden. Het lijkt erop dat Lyft en Alphabet vooral toekomst zien in zelfrijdende auto’s. Alphabet doet onder de noemer Waymo onderzoek naar autonoom rijden en heeft sinds dit voorjaar banden met Lyft. Mogelijk wordt de ontwikkelde techniek toegepast in de voertuigen van Lyft.

Waymo en Uber liggen met elkaar overhoop: Uber zou technische documenten van Waymo over autonome auto’s onrechtmatig verkregen hebben. Een rechtszaak hierover gaat van start in december van dit jaar. Er rommelt wel meer bij Uber: afgelopen zomer stapte Uber-directeur Kalanick op na een reeks schandalen en de vergunning van Uber voor Londen is onlangs ingetrokken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.