5GAA: ‘5G maakt auto’s binnenkort op afstand bestuurbaar’

Afgelopen jaar werd de 5G Automotive Association (5GAA) opgericht. Deze vecht voor een uitgebreid gebruik van de nieuwe mobiele standaard 5G voor het connected en autonoom rijden. Inmiddels telt de vereniging zo'n zestig leden. Naast providers als Deutsche Telekom, Telefónica en Vodafone zijn ook autobedrijven zoals Volkswagen, Mercedes, BMW, Ford en Nissan van de partij. Laatstgenoemde hebben grote plannen voor de standaard. Zo moeten auto's bijvoorbeeld op afstand bestuurbaar worden. Voor het zover is, moeten echter nog een paar hindernissen worden genomen.

Mercedes autonoom auto

Connected cars volgens 5GAA

Volgens voorzitter Christoph Voigt van de 5GAA bemoeien de autobedrijven zich niet alleen met technieken zoals car-to-car (C2C). De bedrijven willen de nieuwe standaard ook gebruiken om connected cars met de back-end (C2N), de infrastructuur (C2I) en zelfs met andere deelnemers in het verkeer (voetgangers en fietsers, C2P) te laten communiceren. Om dit mogelijk te maken, moeten de auto's niet alleen veel gegevens kunnen downloaden, maar net zo veel kunnen uploaden.

Uitdagingen voor 5G

De uitdagingen zitten hierbij vooral in het bereik van het 5G-netwerk en de snelheid. Zo moet gewaarborgd worden dat er overal een betrouwbare netwerkverbinding tot stand kan komen. In het verkeer zijn snelle responstijden en hoge overdrachtskwaliteit cruciaal – bijvoorbeeld tijdens het zogeheten 'platooning'. Hierbij rijden vrachtwagens zo dicht mogelijk achter elkaar om brandstof te sparen. Hoe beter de voertuigen de afstanden op elkaar kunnen afstemmen, hoe meer energie er bespaard kan worden. Op dit moment wordt 'platooning' nog met behulp van gps, radar en wifi gerealiseerd.

Mobile Edge Computing

Een mogelijkheid om de responstijden laag te houden, is het zogeheten Mobile Edge Computing. Hierbij worden de verkregen gegevens – als het mogelijk is – eerst lokaal verwerkt (voor de eerste inschatting van een verkeerssituatie) en dan pas doorgestuurd naar een server. Dat past mooi bij de uitspraak van marktanalist Dean Bubley tijdens de BTG Masterclass Industry. Hij gaf het sprekende voorbeeld van een zelfrijdende auto in de binnenlanden van Zweden. "Als er ineens een eland voor je auto opduikt, wil je dan dat die informatie eerst via een netwerk wordt verstuurd en verwerkt of wil je dat de software in de auto die info verwerkt?"

Automerk Audi kijkt al naar het gebruik van Mobile Edge Computing, maar waarschuwt ook voor de grote inspanningen die deze lokale applicaties met zich meebrengen.

Op afstand besturen

Als het 5G-netwerk echt overal beschikbaar én betrouwbaar is (met of zonder Mobile Edge Computing), zijn er volgens Voigt zelfs mogelijkheden om auto's op afstand te besturen. Voor bedrijven zoals Uber zou dit het eenvoudiger maken om autonome taxidiensten aan te bieden. Immers zou er dan iemand op afstand kunnen ingrijpen als de autonome auto zelf niet meer wat die moet doen.

Een belangrijk probleem van het autonome rijden kan echter zelfs de beste standaard niet oplossen. Functies die essentieel zijn voor de veiligheid mogen nooit afhankelijk zijn van een mobiele verbinding. Zelfs met 5G zal dit een issue blijven. Wellicht heeft de 5GAA met Mobile Edge Computing hiervoor al de oplossing gevonden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.