Gemeente Amsterdam draagt 4 miljoen bij aan AI-hotspot

De Universiteit van Amsterdam wil een Artificial Intelligence hotspot creëren op het Amsterdam Science Park. De gemeente steekt hier maar liefst vier miljoen euro in.

Het nieuwe gebouw moet het centrum worden voor ondernemen, onderwijs en onderzoek op het gebied van Artificial Intelligence. Het Amsterdam Science Park is hier een goede locatie voor, want hier is men al veel bezig met bijvoorbeeld natuurwetenschappelijk - en ICT-onderzoek.

De wereld van kunstmatige intelligentie verandert snel, daarom beoogt het initiatief een snelle groei in onderwijs, onderzoek en ontwikkeling. De AI-hotspot wordt een open plek waar innovatieve oplossingen op verschillende terreinen kunnen worden ontwikkeld. Zowel door studenten als door professionals. De ambitie is om in 2019 te starten met de bouw, waarna het co-creatie gebouw naar verwachting begin 2021 in gebruik kan worden genomen. “Met de komst van deze hotspot verstevigen de gemeente Amsterdam en de UvA de Amsterdamse kenniseconomie en de positie van Amsterdam en het Amsterdam Science Park als één van de belangrijke Europese centra op het gebied van bètaonderwijs en –onderzoek”, zegt Wethouder Onderwijs Simone Kukenheim.

Geert ten Dam, bestuursvoorzitter Universiteit van Amsterdam: “De Amsterdamse wetenschappelijke expertise op het terrein van Artificial Intelligence wordt breed erkend als leidend in Nederland en erbuiten. Wij hebben in de afgelopen jaren mooie samenwerkingen gerealiseerd met onder meer Bosch in het Deltalab en Qualcomm in het QUVA-lab. In dit nieuwe gebouw kunnen we meer van dit soort samenwerkingen creëren om zo de technologische en maatschappelijke uitdagingen van AI aan te pakken. Ook voor vraagstukken op het terrein van de gezondheidszorg, veiligheid of duurzaamheid biedt de inzet van AI veel kansen.”

BTG over innovatie

Petra Claessen, Managing Director & New Business BTG: “Investeren in innovatie mag op geen enkele agenda ontbreken. Vandaar dat BTG als dé branchevereniging in ICT en Telecommunicatie deze stap van Gemeente Amsterdam enorm toejuicht. Als branchevereniging brengen wij partijen bij elkaar, ook met het oog op innovatie. Want innovatie is co-creatie. BTG heeft een Innovatie BV waarmee wij bijvoorbeeld investeren in de ontwikkeling van E-SIM en met marktpartijen werken aan de standaardisatie van indoor dekking. Met ons programma Green Meets Grey brengen wij startups en grootzakelijke ondernemingen met elkaar in contact. Alles met het doel om innovatie aan te jagen.”

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.