Gebrek aan ICT-personeel: Philips-topman luidt noodklok

Hans de Jong, president Philips Nederland, luidt vandaag in het AD de noodklok: de regering moet snel meer investeren in onderwijs en digitalisering om het groeiend tekort aan ICT-personeel op te vangen. Branchevereniging BTG onderstreept deze visie.

Volgens Hans de Jong zien de meeste Nederlanders het tekort aan technici louter als probleem van grote bedrijven en de industrie. “Het tegendeel is waar: er is een digitale revolutie gaande die de gehele maatschappij onderste boven zet”, zegt hij in het AD. Voortschrijdende automatisering, kunstmatige intelligentie en data-wetenschap dringen juist door in de zorg, onderwijs, de typische alfadomeinen, zegt De Jong, die ook bestuurslid is van werkgeversclub VNO-NCW en technische brancheclub FME.

Het  tekort aan technici wordt komende jaren nog veel nijpender, waarschuwt De Jong. Nu al zijn in de technische industrie 120.000 werknemers extra nodig tot 2030. “Een sterk onderschatte trend is dat álle organisaties naarstig naar technici, ICT'ers en bètageschoolden zoeken.” Het Kabinet moet daarom dringend extra geld beschikbaar stellen voor technische universiteiten, vindt de Philips-topman.

Reactie BTG

“BTG is het volledig eens met Hans de Jong”, laat Petra Claessen, Managing Director & New Business BTG, in een verklaring weten. “Nederland heeft een voorhoedepositie in digitalisering te verliezen. Daarom moet de doorstroom van studenten en jong talent in ICT geborgd worden.”

Branchevereniging BTG krijgt al langer vanuit haar achterban het signaal dat de doorstroom van ICT-opleiding naar bedrijfsleven niet vlekkeloos verloopt en heeft hier actie op ondernomen. Allereerst door het in het leven roepen van het programma ‘Green meets Grey’, waarbij de vereniging zorgt voor verbinding tussen studenten, Young Professionals en Startups enerzijds en ervaren ICT-managers en CIO’s van grote organisaties anderzijds. Daarnaast start BTG dit jaar het Kennisinstituut.

Petra Claessen: “Het BTG Kennisinstituut is een community, een platform waar ICT- en Telecom-professionals terechtkunnen om kennis te halen, te brengen maar ook om vast te leggen wat je kennis is op ICT-vlak. Daarvoor start BTG een register waarin professionals zich na certificering kunnen laten opnemen op een van de vijf kennisniveaus: Executive, Senior Manager, Manager, Young Professional en Student.” Uiteindelijk zorgen de bijeenkomsten, trainingen en round tables van BTG voor het borgen en uitbouwen van de kennis van BTG-leden. “Ook werkt BTG hierin samen met de diverse Young Professionals Academy’s van onze aangesloten Leden en Partners. Dat is een onderdeel van de gidsfunctie van BTG: kennis & kunde vergaren en kennis & kunde delen.”

lees hier het interview met Hans de Jong in het AD

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.