Generatie Z wordt vaak door managers verkeerd begrepen en benaderd. In veel gevallen wordt deze generatie door managers op dezelfde wijze behandeld als millenials (generatie Y). Generatie Z ligt in de praktijk echter dichter bij babyboomers en generatie X dan generatie Y. Indien correct begrijpen, kan generatie Z een grotere bijdrage leveren aan het versnellen van digitale transformaties dan millennials.
Dit blijkt uit het rapport 'Gen Z: How to Lead These Natural Digital Connectors' van Gartner. Het onderzoeksbureau hanteert in het rapport de volgende definities voor de verschillende generatie werknemers:
• Babyboomers: geboren tussen 1945 en 1964
• Generatie X: geboren tussen 1965 en 1979
• Generatie Y (millennials): geboren tussen 1980 en 1994
• Generatie Z (centennials): geboren tussen 1995 en 2010
Weinig gemeen met millennials
"Ondanks dat zij de 'post-millennium generatie' worden genoemd, heeft generatie Z weinig gemeen met millennials. CIO's kunnen hen dan ook niet op dezelfde wijze leiden", licht Daniel Sanchez Reina, senior research director bij Gartner, toe.
Zo hoeft generatie Z niet getraind te worden om digitaal te denken en zijn zij het best gepositioneerd om te anticiperen op de behoeften van onderdelen van en consumenten in een digitale maatschappij. "Zij zijn goed gepositioneerd om de potentiële waarde van opkomende digitale producten en diensten te beoordelen."
Generatie Z leren leiden
Gartner voorspelt dat generatie Z tot 2025 van alle generaties het beste in staat is te anticiperen op de digitale mogelijkheden waaraan de hedendaagse digitale maatschappij waarde hecht. "In hun zoektocht naar digitaal talent moeten CIO's leren de cultuur en mensen van generatie Z te leiden", stelt Sanchez Reina. "CIO's moeten deze generatie leren kennen en zowel hun waarden als relatiepatronen op de werkvloer begrijpen. Zij moeten daarnaast erkennen deze groep anders te moeten managen dan eerdere generaties om een coherente werkplek te faciliteren."
In het onderzoek wijzen verschillende sommige C-level managers op verschillen in de werkwijze van generatie Z. Zo meldt een CIO van een Europese bank dat deze generatie openlijk vragen stelt - bijvoorbeeld over wat zij gaan leren van een leidinggevende - en directer zijn dan eerdere generaties. Een Chief Human Resource Officer (CHRO) van een telecombedrijf noemt generatie Z een '100% technologische generatie met oneindig vertrouwen in hun eigen vermogen'. Ook meldt de manager dat deze generatie zelfstandig is, bereid hard te werken, assertief en aanzienlijk veeleisender.
Generatie Z beschikt bij voorkeur over een eigen werkplek, in plaats van deze te delen met anderen. De intieme relatie die de generatie heeft met hun apparaten maakt hen minder sociaal dan millennials.
Welke waarde lever ik?
Ook wil generatie Z zodra zij aan de slag gaan bij voorkeur direct weten welke bijdragen zij leveren aan de organisatie. Zij willen direct waarde toevoegen en een verschil maken. De generatie hecht grote waarde aan hun tijd en willen vooraf weten hoe het investeren van hun tijd beloond wordt. Dit in tegenstelling tot millennials, die ervan uitgaan beloond te zullen worden of hun salaris op zijn minst te zullen zien stijgen indien zij blijven werken. Generatie Z is pragmatisch en wil bewust gemaakt worden van specifieke regelingen op het gebied van bijvoorbeeld zorg en pensioen. De generatie lijkt wat dit betreft meer op generatie X en babyboomers, stelt Gartner.
Generatie Z plant zijn carrière vaak al in een zeer vroegtijdig stadium. Ook investeren zij tijd in zaken die hen helpen vaardigheden te ontwikkelen en hun visie op hun loopbaan aan te vullen. In tegenstelling tot millennials en ondanks hun hoge ambities voor persoonlijke groei zijn centennials echter geen jobhoppers; zij zijn juist functiehoppers en natuurlijke entrepreneurs. "Zij geven voorkeur aan het ontwikkelen van vaardigheden, verwelkomen extra training en zijn eerder geneigd bij één bedrijf een carrière te bouwen, in plaats van werkgever naar werkgever te gaan", zegt Sanchez Reina.
Generatie Z wil veelzijdig zijn
Waar millennials zich bij voorkeur ontwikkelen tot specialisten, wil generatie Z juist veelzijdiger zijn. Gartner adviseert CIO's hierop in te spelen door hen aan te moedigen carrièreopties te verkennen die verder gaan dan traditionele opties. "CIO's moeten zich ontwikkelen tot mentoren die praktische vaardigheden kunnen aanleren en gedrag kunnen demonstreren, in plaats van coaches die het potentieel van mensen zichtbaar maken door actief naar hen te luisteren en de juiste vragen te stellen", besluit Sanchez Reina. "Millennials geven de voorkeur aan een coach, terwijl generatie Z juist erkend en beloond wil worden voor hun kennis in plaats van potentieel."
Meer informatie is te vinden in het rapport 'Gen Z: How to Lead These Natural Digital Connectors', dat beschikbaar is voor klanten van Gartner.