Apple en Google laten meer los over volgsysteem corona

Apple en Google brengen meer technische details naar buiten over hun volgsysteem voor het coronavirus. Dit systeem willen beide bedrijven volgende maand uitbrengen. Er is een reeks nieuwe features aangekondigd. Deze moeten enerzijds de privacy van gebruikers waarborgen en tegelijkertijd zorgautoriteiten toegang geven tot gedetailleerdere data.

Het systeem is op 10 april aangekondigd en maakt gebruik van Bluetooth om contact tussen personen in beeld te brengen. Deze informatie kunnen autoriteiten gebruiken om personen te waarschuwen die in de directe nabijheid zijn geweest van een coronapatiënt. De app maakt geen gebruik van GPS-locatiegegevens en slaat de meest gevoelige data decentraal op.

Medewerking belangrijk voor werking op achtergrond

De medewerking van Apple en Google is belangrijk om de technologie ook op de achtergrond te laten werken. Zo blokkeert Apple in het mobiele besturingssysteem iOS automatisch het gebruik van Bluetooth voor apps die op de achtergrond draaien. De technologie die Apple en Google nu aankondigen, heft deze beperking op. Om valse positieve meldingen te voorkomen, geven Apple en Google de autoriteiten ook informatie over de signaalsterkte door aan de autoriteiten. Zij kunnen op basis hiervan eigen grenswaarden instellen op basis waarvan zij mensen willen waarschuwen.

Waarborgen privacy

Om de privacy van gebruikers te waarborgen, krijgen gebruikers willekeurige identificatienummers toegewezen. Metadata zoals de Bluetooth-signaalsterkte en het model smartphone worden versleuteld opgeslagen. Dat geldt ook voor locatiegegevens van gebruikers. Momenten waarop gebruikers met elkaar in contact zijn geweest, worden met een interval van vijf minuten vastgelegd.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.