Amsterdam is populaire vestigingslocatie voor internationaal digitaal talent

Internationale arbeidsmigratie is in opmars. Ongeveer 40% van ’s werelds digitale talentenpool (mensen met banen in IT, automatisering, analytics of digitalisering) is op zoek naar een nieuwe baan. Velen van hen zijn bereid om hiervoor te verhuizen. Amsterdam scoort hoog op de ranglijst met steden waarvoor techtalent kiest.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Boston Consulting Group (BCG). Het onderzoek toont aan dat bij meer dan 75% van de ondervraagden hun netto-inkomen met meer dan 50% is verhoogd na relocatie. Ook speelt bij ruim 60% een betere levensstandaard een rol bij het kiezen van een nieuwe locatie. Dit is tevens een van de belangrijkste factoren voor (tech) arbeidsmigranten om voor Amsterdam als tijdelijke woonplaats te kiezen. Samen met Singapore heeft Amsterdam als tweede hoogst genoteerde locatie de voorkeur van digitale werknemers. Amsterdam wordt beschouwd als een plek met een goede balans tussen werk en privé. Daarnaast wordt de stad ook gewaardeerd om de korte reistijden en lage kosten voor levensonderhoud ten opzichte van andere onderzochte tech hubs.

Salaris en carrièremogelijkheden spelen belangrijke rol
Digitale werknemers kunnen hun jaarlijkse inkomen aanzienlijk verhogen door te migreren. Zo is bij meer dan driekwart het netto-inkomen met meer dan 50% verhoogd na relocatie. Meer dan twee derde vermeldt dat een hoger netto-inkomen tevens een van de belangrijkste redenen is om voor een nieuwe baan te verhuizen. Daarnaast is het type werk zelf – al dan niet bij een specifiek bedrijf of in een specifieke bedrijfstak – van groot belang.

Hoewel het salaris en het werk zelf van doorslaggevend belang zijn, hecht wereldwijd digitaal talent ook veel belang aan levenskwaliteit. Ruim 60% zegt dat een betere levensstandaard een rol speelde bij hun keuze voor een bepaalde locatie. Ongeveer 30% van de respondenten hecht veel belang aan gemeenschappen die waarden uitdragen die vergelijkbaar zijn met die van henzelf. Anderen noemen ook het lokale klimaat, de mogelijkheid om activiteiten te kunnen doen na werkuren en de kans om een sociaal leven op te bouwen.

Redenen om voor Amsterdam te kiezen
Nederland wordt wereldwijd gewaardeerd om de balans tussen werk en privé, lagere kosten voor levensonderhoud en kortere reistijden voor woon- werkverkeer. Het onderzoek van BCG bevestigt dit. Terwijl 19% van alle ondervraagden verhuisden om hun levensstijl te verbeteren, was dit aantal 25% voor Amsterdam. Samen met Singapore heeft Amsterdam als tweede hoogst genoteerde locatie de voorkeur van digitale werknemers.

De top drie belangrijkste factoren om voor Amsterdam te kiezen wordt vervolledigd door inkomen en de overgang naar permanent verblijf of staatsburgerschap. Daarnaast geldt een aantrekkelijk belastingvoordeel van 30% voor digitale werknemers gedurende de eerste vijf jaar nadat zij naar Nederland verhuizen.

De meeste tech-migranten zien hun verhuizing als tijdelijk - en voor niet meer dan vijf jaar. De overgrote meerderheid van de ondervraagden was al één of meerdere keren verhuisd. Een belangrijke reden om langer te blijven, is de mogelijkheid om permanent verblijf of staatsburgerschap te verkrijgen.

Verbetering nodig bij gendergerelateerde problemen
Uit het onderzoek blijkt ook dat potentiële werkgevers alert moeten zijn op lastige situaties waarmee digitale werknemers te maken krijgen wanneer ze naar een nieuwe locatie verhuizen. 53% van de in Amsterdam wonende respondenten is het slachtoffer geworden van genderdiscriminatie, voornamelijk door hun werkgever. Dit is hoger dan het gemiddelde voor alle tech hubs, namelijk 42%. Meer dan een derde kreeg op hun huidige locatie en bij hun huidige werkgever te maken met discriminatie op grond van geslacht en maakt zich zorgen over hun persoonlijke veiligheid.

“Als een van de belangrijkste tech hubs is Amsterdam een echte ‘expat stad’ met veel mogelijkheden voor internationaal talent om een baan te vinden”, zegt Ana Olgiati, Managing Director en Partner bij BCG. “Met dit onderzoek bieden we inzicht in de factoren die bij arbeidsmigratie het belangrijkst zijn en waar noodzaak is om te verbeteren. Zo zien we kansen voor werkgevers om relocatie beter te ondersteunen, met name omtrent gender gerelateerde problemen.”

Kansen voor BTG-partners en het bedrijfsleven
Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "Digitaal talent is al langere tijd moeilijk beschikbaar. Het aantrekken van internationaal talent biedt dan ook kansen, zowel voor BTG-partners als het Nederlandse bedrijfsleven in het algemeen. Het is goed nieuws dat Amsterdam hoog scoort op de ranglijst van populaire vestigingsplaatsen voor internationaal digitaal talent."

BCG onderzocht middels een enquête 1.000 werknemers die waren verhuisd naar elf grote tech hubs: Amsterdam, Bangalore, Berlijn, Dubai, Dublin, Londen, Sao Paulo, Seattle, Shanghai, Singapore, en Tel Aviv. Het onderzoek maakt inzichtelijk welke factoren hun beslissing beïnvloedden over waarheen te verhuizen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.