VNG: Gemeenten moeten security versterken door snel ontwikkelende dreigingen

De digitale risico's voor gemeenten groeien. Hoewel gemeenten al veel doen om hun informatie adequaat te beschermen, moet er volgens een rapport van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) meer gebeuren om gelijke tred te houden met de dreiging.

In het Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging 2023-2024 waarschuwt de Informatiebeveiligingdienst (IBD) onder meer voor drie soorten dreigingen die opvallen sinds het vorige dreigingsbeeld, dat twee jaar geleden is uitgebracht. Het gaat daarbij om:

Meer ransomware met destructievere gevolgen
Steeds meer en ernstigere kwetsbaarheden in software
Gevaren in ketens blijven steeds meer uit het zicht

Aantal ransomware-aanvallen stijgt snel
Zo neemt het aantal ransomware-aanvallen snel toe. Ook zijn aanvallen steeds professioneler, waarschuwt de IBD. Ook waarschuwt de dienst voor steeds meer en ernstigere fouten in software, iets waarop cybercriminelen kunnen inspelen. Bijvoorbeeld om toegang te verkrijgen tot gemeentelijke systemen.

De IBD erkent dat gemeenten informatiebeveiliging belangrijk vinden en continu stappen zetten om hun beveiliging te verbeteren. Desondanks is er meer nodig om gelijke tred te houden met de dreiging, waarschuwt de dienst. Denk daarbij aan samenwerking met externe partijen, zoals organisaties die uitkeringen verstrekken of belastingen innen. Hierbij is meer aandacht nodig voor informatiebeveiliging en privacy.

Petra Claessen, CEO van BTG en BTG Services: "Cybercriminelen zitten niet stil en ontwikkelen continu nieuwe cyberaanvallen, tactieken en tools. Ook gemeenten moeten blijven innoveren om bij te blijven bij de groeiende digitale risico's. Het Dreigingsbeeld Informatiebeveiliging 2023-2024 van de Informatiebeveiligingdienst van de VNG helpt hierbij. Zo blijkt uit het rapport onder meer dat de hoeveelheid ransomware-aanvallen in een hoog tempo stijgt."

Meer informatie is hier beschikbaar.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.