Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Amazon investeert tot 4 miljard dollar in AI startup Anthropic

4 okt 2023 Thema: AI

Amazon wil tot 4 miljard dollar investeren in de startup Anthropic, in zijn poging om te concurreren met groeiende cloud rivalen op het gebied van kunstmatige intelligentie.
De klanten van clouddiensten van Amazon zullen als onderdeel van de deal vroegtijdig toegang krijgen tot technologie van Anthropic, die ze in hun bedrijven kunnen integreren. De in San Francisco gevestigde startup belooft op zijn beurt om primair gebruik te maken van de clouddiensten van Amazon, inclusief het trainen van zijn toekomstige AI-modellen op grote hoeveelheden eigen chips die het zou kopen bij de online detailhandel en computergigant.
Anthropic, opgericht door voormalige leidinggevenden van OpenAI, bouwt generatieve AI bouwen, systemen die inhoud kunnen opstellen alsof een mens deze heeft gemaakt. Anthropic heeft zich tot doel gesteld zich te onderscheiden door AI te trainen om zich aan morele waarden te houden.

Blanco cheque

In een gezamenlijk interview bij persbureau Reuters zeiden de CEO’s van de clouddivisie van Amazon en Anthropic dat de onmiddellijke investering 1,25 miljard dollar zal bedragen, waarbij beide partijen de bevoegdheid hebben om nog eens 2,75 miljard dollar aan financiering door Amazon te genereren.
Ze weigerden te zeggen hoeveel Amazon nu in handen zou hebben van Anthropic of wat de bijgewerkte waardering van de startup zou zijn, laatst geschat op ruim 4 miljard dollar. Amazon zei dat het geen bestuurszetel zou krijgen en dat zijn belang een minderheidspositie vertegenwoordigde.
Het nieuws is een antwoord van Amazon tot nu toe op de uitdagingen van Microsoft en Alphabet’s Google, relatief kleinere cloud rivalen die dit jaar krachtige AI op de markt hebben gebracht of ontwikkeld. Sinds 2019 heeft Microsoft miljarden dollars gestoken in de samenwerking met ChatGPT ‘s maker OpenAI, waardoor zijn klanten speciale toegang krijgen tot de proza-schrijvende en beeld genererende technologie van de startup.
Google hielp ondertussen bij het pionieren van deze tak van AI en investeerde in mei $ 450 miljoen in Anthropic ter waarde van, in een relatie die volgens de startup niet zal verdwijnen.
Voor Amazon kan de deal een stijging van de vraag betekenen, ook voor chips die AI aandrijven. Anthropic stemde ermee in om te werken aan de ontwikkeling van technologie voor bijvoorbeeld de eigen Trainium- en Inferentia-chips van Amazon.
Adam Selipsky, CEO van Amazon Web Services, zei dat het pact “de modellen van Anthropic zal helpen verbeteren, onze chiptechnologie en onze AI-infrastructuur zal helpen verbeteren.”Dario Amodei, CEO van Anthropic, zei dat zijn bedrijf “het geld heeft verkregen op een manier die het mogelijk maakt prioriteit te geven aan veiligheid” en “ons in staat stelt onze modellen te blijven opschalen.”

Google ook betrokken

Anthropic zet een overeenkomst voort die het in februari met Google heeft aangekondigd, zei hij. Anthropic gebruikt de aangepaste chips van Google en is van plan zijn technologie beschikbaar te maken via Google Cloud en elders.Maar met de deal van maandag geeft Anthropic een impuls aan Amazon Bedrock, een dienst die duizenden gebruikers heeft aangetrokken om AI-applicaties te gaan bouwen. De klanten van Amazon zullen al vroeg functies van Anthropic krijgen, zoals de mogelijkheid om hun AI aan te passen. Selipsky zei: “Beide bedrijven beloven dat toekomstige versies van Claude nog vele jaren beschikbaar zullen zijn op Amazon Bedrock, en dat is belangrijk.”
Claude 2 van Anthropic is een AI-model dat kan reageren op bijzonder grote aanwijzingen, waardoor het lange zakelijke of juridische documenten kan analyseren.
Amodei zei dat de deal “ons in staat stelt nauwer samen te werken om het bedrijfsgebruik voor Claude te stimuleren”, wat volgens hem een groot deel van de vraag op Bedrock tot nu toe vertegenwoordigde.
LexisNexis, een data-analysebedrijf, werkt samen met Anthropic en Amazon om zijn eigen juridische zoekmogelijkheden ‘intelligenter’ te maken, aldus Amodei. Andere klanten zijn onder meer Bridgewater Associates en Lonely Planet.

Gerelateerd nieuws