Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Bedrijfsleven komt met eigen cyber-waarschuwingssysteem

28 sep 2021 Thema: Cyber Security

Het Nederlandse bedrijfsleven ontwikkelt een eigen systeem om bedrijven te waarschuwen voor cybercriminelen. Dat staat vandaag te lezen in het Financieele Dagblad. Ook de IT-branche is nauw betrokken bij de totstandkoming.

Het nieuwe waarschuwingssysteem alarmeert iedere organisatie die dreigt te worden aangevallen door hackers omdat de figuurlijke voordeur openstaat. “We hebben besloten niet meer op de overheid te wachten en zo’n systeem zelf maar op te zetten”, zegt Inge Bryan, directeur van cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT – nauw betrokken bij de totstandkoming – in het FD-artikel.

Meerdere Nederlandse bedrijven werden de afgelopen tijd gehackt terwijl hun kwetsbare positie bij het ministerie van Justitie en Veiligheid bekend was. Die is echter terughoudend met het delen van die informatie, omdat het daar in veel gevallen niet toe bevoegd is.

Het nieuwe systeem moet ervoor zorgen dat iedereen die een kwetsbaarheid vindt, zoals ethische hackers, softwarebedrijven of cyberbeveiligers, dat kan melden bij het samenwerkingsverband. Dat waarschuwt vervolgens automatisch direct de juiste persoon of zijn internetprovider.

Bij het samenwerkingsverband zijn onder meer de NBIP (Nationale Beheersorganisatie Internet Providers), de DINL (Stichting Digitale Infrastructuur Nederland) en Connect2Trust betrokken. De hardware en software staan klaar, zeggen de initiatiefnemers, maar het is niet bekend wanneer het systeem actief wordt.

De overheid zit zelf ook niet stil. Informatie over aanvallen kan sinds kort worden doorgespeeld aan het Digital Trust Center (DTC) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, dat daarmee aan de slag gaat. Volgens de mensen achter het nieuwe waarschuwingssysteem gaat dat doorspelen echter te traag. De overheid wordt belemmerd door de AVG-wetgeving. Bryan: “De overheid zal altijd juridische beperkingen hebben die een particulier initiatief niet heeft. En het is ook begrijpelijk dat er informatie is die de overheid voor zichzelf wil houden. Dus je zult uiteindelijk altijd twee systemen hebben.” Ze geeft aan dat ze hoopt dat de overheid bij het initiatief aansluit en dat ze graag informatie met hen deelt. Het DTC geeft op zijn beurt aan dat het altijd kijkt hoe nieuwe initiatieven elkaar zo goed mogelijk kunnen aanvullen.

Veelbelovend
Petra Claessen, CEO van brancheverenigingen BTG en TGG, vindt het plan veelbelovend klinken en hoopt dat de samenwerking met de overheid inderdaad wordt gevonden. “Dit grote en belangrijke thema kun je het beste aanvliegen met goede publiek-private samenwerkingen. Brancheverenigingen zoals de onze kunnen ook een erg belangrijke rol in dit verhaal spelen, omdat wij samen met onze achterban veel expertise op dit vlak hebben. Wij bieden met BTG en TGG dan ook graag onze ondersteuning aan.”

Gerelateerd nieuws