Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

FruitPunch AI maakt impact en brengt werelden samen met AI

21 feb 2023 Thema: AI

Buster Franken is de oprichter van Fruitpunch AI. Met een achtergrond in neurowetenschappen en brain computer interfacing wilde hij met behulp van computers mensen intelligenter maken. Buster gaf vervolgens veel les in biologie en scheikunde en kwam er toen achter dat er qua motivatie en opleiden van mensen nog heel veel te winnen valt. 

Met zijn nieuwe inzichten switchte Buster naar data science en AI. ”Maar tijdens mijn masteropleiding ontdekte ik dat het allemaal enorm theoretisch bleef en dat de impact die ik wilde gaan maken eigenlijk helemaal niet kon maken”, begint hij zijn verhaal. “Ik vroeg mezelf af waarom dat niet ging en toen ben ik FruitPunch AI begonnen, om echte wereldprojecten op te pakken. We zijn teams van AI-engineers gaan vormen, die de data van non-profits en impact startups zijn gaan gebruiken om hun problemen op te lossen.” 

AI Challenges 

Het eerste project wat FruitPunch AI  oppakte, was de ‘AI for wildlife challenge’. Buster vertelt: “We zijn hierbij gaan samenwerken met rangers in Zuid-Afrika, om een autonome drone met thermische camera’s te ontwikkelen. De drone spoort stropers op en geeft de GPS-locaties door aan de rangers, zodat deze de stropers op kunnen pakken. We hadden hiervoor een team van 50 mensen bij elkaar gebracht, omdat te ontwikkelen. De challenge ging zo goed en het was ook voor de engineers zo waardevol om in de echte wereld ervaring op te doen, dat we dit vaker zijn gaan doen en hier een wereldwijde community rond hebben gebouwd. Inmiddels doen we challenges in meer dan 80 verschillende landen en hebben we 19 uitdagingen aangepakt. De challenges tot nu toe hadden met name te maken met het beschermen van biodiversiteit, het tegengaan van klimaatverandering en de gezondheidszorg.” 

Uitdaging gestuurd onderwijs faciliteren 

“Qua businessmodel zijn we eigenlijk de afgelopen twee jaar op zoek gegaan naar de beste manier om deze challenges op te schalen.” vervolgt Buster. “We werken nu veel samen met universiteiten om beter en meer uitdaging gestuurd onderwijs te faciliteren. We werken ook steeds meer met bedrijven samen, omdat zij op zoek zijn naar AI-talent dat daadwerkelijk toegepaste skills heeft. De mensen in onze community hebben na deelname aan een challenge  bewezen toegepaste skills en kunnen deze inzetten in het bedrijfsleven. We focussen ons nu op het creëren van deze matches en bouwen bruggen tussen universiteiten, AI-talent en bedrijven die op zoek zijn naar deze profielen.” 

Is Fruitpunch AI een volledig Nederlands bedrijf? 

“FruitPunch AI is een echt Nederlands bedrijf, maar actief in 80 landen. Er werken nu acht mensen binnen de organisatie, maar in de community zijn een paar duizend mensen actief variërend van onderwijsinstellingen tot engineers. FruitPunch draait momenteel voor 50 procent op educatiedeals en bedrijven die betalen voor AI talent; universiteiten betalen ons om uitdaging gestuurd onderwijs aan te bieden. Dit betekent dat wij bootcamps en challenges opzetten waar studenten aan deel kunnen nemen. We begeleiden universiteiten hier ook bij, zodat studenten ervaring opdoen die zij in de praktijk kunnen gebruiken. Universiteiten lopen hierin enorm achter en wij vullen dit gat op. Daarnaast werken we met bedrijven samen die weer op zoek zijn naar het talent wat wij op de universiteiten tegenkomen.” 

Waar ben je het meest trots op? 

“Het eerste waar ik aan denk is de implementatie van de ‘AI for wildlife’ projecten. Daar ben ik zelf ook het meest bij betrokken geweest. Het was heel tof om hiervoor de hardware en software te ontwikkelen om die drones daar rond te laten vliegen. Ik ben er ook trots op dat we nu echt een product aan het neerzetten zijn waarbij we mensen niet direct laten betalen voor onderwijs, maar wel het beste niveau van onderwijs aan kunnen bieden. We kunnen zo de potentie die we zien, beschikbaar maken voor de wereld. Juist ook de potentie van mensen die geen toegang hebben tot educatie. We willen de meest briljante mensen, ongeacht hun achtergrond of inkomen, de mogelijkheid bieden om een AI-engineer te worden. Persoonlijk ben ik daar het meeste trots op.” 

Focus op ethische en duurzame toepassing 

“AI-engineers hebben een enorme invloed,” legt Buster uit. “Omdat zij skills hebben die niemand anders heeft. Bestaande AI-engineers de juiste kant op krijgen en laten focussen op een ethische en duurzame toepassing van producten of oplossingen, is heel moeilijk. Met FruitPunch AI hebben we de kans om bottom-up de nieuwe generatie AI-engineers deze mindset mee te geven en daarmee dus invloed te krijgen binnen alle bedrijven in de wereld waar onze engineers gaan werken. We willen hen meegeven dat we onze skills moeten gebruiken om problemen op te lossen die daadwerkelijk relevant zijn voor het leven op deze planeet.” 

Grootste uitdagingen van de mensheid oplossen 

“Studenten hoeven met onze challenges niet te wachten tot ze afgestudeerd zijn om daadwerkelijk iets te kunnen veranderen in de wereld. Met de toegepaste skills die ze hebben opgedaan kunnen ze gaan werken waar ze maar willen en echt een positief verschil maken in de wereld. Mijn visie daarbij is: to make a community willing  and able to solve humanity’s greatest challenges. De ‘willing’ is laten zien dat je impact kunt maken en door te kiezen waar je wel of niet aan werkt heb je een bepaalde macht als engineer. ‘Able’ is dat wij de mensen die skills bijbrengen, zodat ze dat ook daadwerkelijk kunnen doen.” 

FruitPunch University 

“Komend jaar werken we aan een talentontwikkelingsprogramma voor grote bedrijven. Als dit in Nederland goed loopt, willen we dit opschalen naar de rest van de wereld. In de toekomst willen we de community wereldwijd uitbreiden en bedrijven de mogelijkheid bieden hun vacatures te laten matchen met de community. Met een grote community is het mogelijk voor een bedrijf om écht de juiste match te vinden. Uiteindelijk dromen we ervan om een eigen online uitdaging gestuurde universiteit te worden, waar mensen een volledig en gratis programma kunnen volgen op het allerhoogste niveau. Vervolgens biedt hen dit kansen bij de beste en tofste bedrijven in de wereld.” 

De naam Fruitpunch is ontstaan tijdens de finale van de Robocup in Toronto, Canada. De organisatie deelde tussen de wedstrijden fruitpunch uit en vertelde dat zij vooral eSport competities organiseerden. Dit leidde tot de eerste AI eSports competitie en Fruitpunch AI was geboren.   

Uitgelicht 

AI for Preterm Babies: https://www.fruitpunch.ai/challenges/ai-for-preterm-babies 

AI against Oil Spills Challenge: https://www.fruitpunch.ai/challenges/ai-against-oil-spills 

AI for Greener Cities Challenge: https://www.fruitpunch.ai/challenges/ai-for-greener-cities 

Gerelateerd nieuws