Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Column Martin Standaart: Druk vanuit objecteigenaren leidt tot unieke samenwerking

16 jan 2025

Martin Standaart is senior consultant telecommunicatie bij advies- en ingenieursorganisatie Arcadis en voorzitter van de BTG Expertgroep Indoordekking. De indoordekking is vaak een ondergeschoven kindje en dat geldt niet alleen voor de Mobile Network Operators, maar ook voor bijvoorbeeld C2000, het communicatiesysteem voor hulpdiensten. Martin Standaart levert met zijn expertise, samen met de BTG, een bijdrage aan verbetering en harmonisering van indoordekking waar de leden van de BTG ook profijt van hebben. Op het thema “Indoordekking’ wordt ook vanuit de Vereniging de samenwerking gezocht met de Gebruikers die hiermee te maken hebben en met de Solution Partners (lees leveranciers), die voor dit vraagstuk een passende oplossing hebben.   

 

De telecomwereld is uitermate dynamisch. Dat is al vele decennia zo. Ik werd erin getrokken ergens in de jaren ’90. De net verzelfstandigde PTT (werd KPN) kreeg in die periode concurrentie op het 2G telecomnetwerk door de uitgifte van een tweede vergunning. Die ging naar Libertel. Daarna kwamen er nog drie vergunningen bij voor Dutchtone, Telfort en Ben. Al deze vijf operators wilden ook op dezelfde plaatsen indoordekking hebben in bijvoorbeeld tunnels. Zo werden ze min of meer tot elkaar veroordeeld; mede omdat de objecteigenaren niet vijf verschillende partijen onafhankelijk van elkaar in hun object aan ’t werk wilden hebben. Alleen al de gedachte aan buitendienststellingen levert nachtmerries op voor hen. 

Tegelijkertijd – toeval of niet – bedacht Arcadis bij wijze van experiment samen met Rijkswaterstaat een gezamenlijke constructie voor dekking langs de Rijksweg A28 op de Utrechtse Heuvelrug. Daar bleek al snel dat de losstaande operator niet individueel kon slagen om in tunnels en dan vooral spoortunnels, continue dekking te realiseren. Dus werd Arcadis gevraagd om te helpen. Dit leidde tot een uniek samenwerkingsverband met de mobiele telecomproviders. 

Arcadis zit zo sinds 2002 in een raamcontract met deze mobiele telecomproviders voor de “publieke telecom projecten”. Dit stelt ze in staat mobiele bereikbaarheid voor bellen en internetten te bieden in complexe objecten, zoals tunnels en grote treinstations in heel Nederland. Per project kiezen ze een één ‘leading operator’, die dit namens allen doet. 

Vervolgens zetten ze ons tijdens de ontwerp- en realisatiefase in als onafhankelijke en coördinerende partij tussen de objecteigenaren of projectorganisaties, aannemers, architecten en de providers onderling. In deze constructie snijdt het mes aan meerdere kanten. Niet alleen onze onafhankelijke rol biedt meerwaarde, maar de brede kennis op gebieden als werktuigbouw (denk aan luchtbehandeling), elektrotechniek (voedingen en veiligheid) en telecom (verbindingen en materiaalkennis). In dit geval geldt ook dat we allemaal van elkaar leren. Dit in combinatie met parate kennis rond wet- en regelgeving en vergunningen maakt dat processen vaker soepel verlopen. Zo realiseren we gezamenlijke publieke telecominstallaties in de diverse objecten op zo’n manier dat we de belangen alle betrokken partijen behartigen.   

Deze samenwerking is uniek in de wereld! En dat blijft voorlopig ook zo, want waar netwerken of objecten veranderen, moeten we ook de installaties aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan de uitrol van 5G en de uitbreiding naar nieuwe of gerenoveerde objecten. Ook kijken we al uit naar de komst van 6G in de toekomst!  

De grootste wens van de operators én van sommige gebruikers is om mobiele dekking – dus ook indoor – tot een nutsvoorziening te promoveren. Om dit te realiseren moeten we veel werk verzetten en is de kennis en de inzet van een branchevereniging als de BTG onmisbaar. BTG legt concrete verbindingen tussen vraag en aanbod en brengt partijen bij elkaar!  Op het vlak van de zogenaamde ‘Consultatierondes’ zet BTG op vraag van EZ of RDI de vragen uit de in de directe achterban, de aangesloten Leden en Partners van BTG. De verkregen informatie wordt zorgvuldig en deskundig gebundeld en aangereikt bij EZ. Op deze wijze worden ook de belangen behartigd door vereniging BTG bij EZ in het kader van Indoordekking, frequentiebeleid etc.  

Niet voor niets heeft BTG in haar slogan staan “Building Bridges.” Vanuit Arcadis zijn we er trots op om een onderdeel te mogen zijn vanuit ons Partnership met BTG, in deze route van belangenbehartiging via en met BTG en de partners.  

Gerelateerd nieuws