Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Nederlandse AI Coalitie zoekt inzendingen voor Briljante Mislukkingen Award AI in de publieke sector

20 mrt 2024

De Nederlandse AI Coalitie en het Instituut voor Briljante Mislukkingen roepen partijen in de publieke sector op projecten aan te melden voor briljante mislukkingen op het gebied van AI/Data Science in de publieke sector. Beide organisaties willen hiermee het belang van experimenteren met AI blijven onderstrepen en dragen hierbij uit dat (briljant) mislukken bij de verantwoorde ontwikkeling en toepassing van AI onvermijdelijk is. De winnaar wordt bekend gemaakt op woensdag 24 april tijdens het Nederlands AI Congres.

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door de Stichting Mijn Data, onze gezondheid, die werkt aan vertrouwen in onderzoeksdata die door de burger wordt gegenereerd én beheerd. Kernfunctie is het verbinden van verzoeken tot (her)gebruik van gezondheidsdata met de persoon over wie die data gaan, kortweg het organiseren van toestemming. Maar hoewel de data dus beschikbaar is en de burgers deze graag willen delen voor onderzoeksdoeleinden, blijkt dat in de praktijk niet altijd eenvoudig. In een project bleek de kloof met de Medisch ethische commissie over opvattingen en zorgen over ethiek, methodologie en gezondheid onoverbrugbaar, en het project moest worden gestopt. Wet- en regelgeving sluit niet altijd aan bij ontwikkelingen en wensen vanuit de maatschappij.

Artificial Intelligence (AI) biedt veel kansen voor het optimaliseren van publieke diensten. Het benutten van deze kansen gaat vaak gepaard met vallen en opstaan. Bij het innoveren op het gebied van AI in het complexe overheidsdomein zijn het vaak (bijna-)mislukkingen die voor vooruitgang zorgen. Een Briljante Mislukking is een goed voorbereide poging om iets te realiseren met een andere uitkomst dan gepland. Mislukkingen zijn briljant wanneer ervan geleerd wordt en de ervaringen met anderen worden gedeeld. De mogelijkheden om te leren vinden we op de momenten waarop het mis gaat of (bij succes) mis had kunnen gaan, maar waar dat niet gebeurd is. Dat kan omdat je geluk hebt gehad, maar ook omdat je bewust de juiste beslissing hebt genomen, op basis van nadenken, kennisgebruik, samenwerken, etc.

De beoordelingscriteria

De jury selecteert winnaars op basis van de VIRAL-formule en kijkt daarbij naar de volgende zaken:

 Visie: De mate waarin het mislukte project gebaseerd is op een uitgewerkte visie op implementatie van AI
 Inzet: De mate waarin men zich heeft ingezet om het project te doen slagen en anderen
 Risicomanagement: De mate waarin men erin is geslaagd om de juiste balans te vinden tussen het vermijden van onacceptabele risico’s, maar het durven nemen van acceptabele risico’s
 Aanpak: De mate waarin men zicht heeft voorbereid, samengewerkt, beschikbare kennis heeft ingezet
 Leren: De mate waarin men zelf heeft geleerd van dit project en de kennis gedeeld is of kan worden met anderen

Procedure

Inzending is tot en met 31 maart 2024 opgestuurd via het aanmeldformulier voor de ‘prijsvraag briljante mislukking AI in publieke dienstverlening.

Gerelateerd nieuws