Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Nieuwe Europese wet moet uitrol snelle netwerken versnellen

2 mei 2024

De EU heeft de Gigabit Infrastructure (GIA) goedgekeurd. Deze wet vervangt de richtlijn voor het verlagen van de breedbandkosten uit 2014. En heeft tot doel de uitrol van hogesnelheidsnetwerken zoals glasvezel en 5G te vereenvoudigen en te versnellen om aan de Europese connectiviteitsdoelstellingen te voldoen.

De GIA werd voor het eerst voorgesteld door de Europese Commissie in februari 2023, waarbij de wetgeving gericht was op het verlagen van de kosten van het inzetten van gigabit-compatibele netwerken en het vereenvoudigen van het uitrolproces.
Het maakt deel uit van de bredere doelstelling van de EU om tegen 2030 een infrastructuur met gigabitcapaciteit in de hele EU uit te rollen, in lijn met het Digitale Decenniumprogramma van de EU . Tegen die datum wil de EU dat alle Europese huishoudens gedekt zijn door een gigabitnetwerk, en dat alle bevolkte gebieden gedekt zullen zijn door 5G-netwerken.
Er wordt gehoopt dat de GIA door het uniformeren van de netwerkimplementatieregels in de EU-lidstaten schaalvoordelen zal bevorderen voor zowel operators als bedrijven.

Maar hoewel de GIA een snellere uitrol van het netwerk mogelijk zou moeten maken (althans, zodra deze over 18 maanden volledig door de lidstaten wordt afgedwongen), is het besluit niet zonder controverse.
In februari brachten branchegroepen die Europese operators vertegenwoordigen (ETNO, ECTA, GSMA en GigaEurope) een gezamenlijke verklaring uit waarin ze waarschuwden dat de wet zowel de bedrijven als de bredere sector zou schaden als gevolg van de grotere regeldruk.

In de verklaring stond dat de wet een “maatregel is die telecomoperatoren straft, zonder enig echt voordeel op te leveren in termen van administratieve vereenvoudiging.”
De nieuwe verordening zal de komende dagen in het Publicatieblad van de EU worden gepubliceerd en drie dagen daarna in werking treden. De wet zal over ongeveer 18 maanden worden geïmplementeerd.

Gerelateerd nieuws