Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Techleap maakt nominaties voor LET Award bekend

8 apr 2024

Techleap, de non-profitorganisatie voor het versnellen van de groei van startups en scaleups, heeft de drie genomineerden voor de Leading Entrepreneur in Tech (LET) Award bekend gemaakt. Het gaat om Wouter Durville (TestGorilla), Kees Aarts (Protix) en Jonas Ruyter en Maarten Alblas (beiden DataSnipper). Deze techondernemers onderscheiden zich op basis van hun economische prestaties en maatschappelijke impact. De winnaar wordt op 18 april bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse LET-evenement.

Jonas Ruyter en Maarten Alblas zijn de oprichters en voormalige CEO’s van DataSnipper. DataSnipper richt zich op de financiële markt met een AI-oplossing om handmatig werk van auditers te elimineren. DataSnipper haalde recent €100 miljoen op en werd daarmee de 31ste Nederlandse ‘unicorn’, wat inhoudt dat de waardering boven de €1 miljard ligt.

Wouter Durville is CEO en medeoprichter van TestGorilla. TestGorilla is een recruitmentplatform dat niet naar cv’s, maar naar vaardigheden kijkt. Het platform stimuleert daarmee diversiteit en inclusie in het bedrijfsleven. Het recruitmentplatform haalde in 2022 €70 miljoen op.

Kees Aarts is medeoprichter en CEO van de internationaal opererende insectenkwekerij Protix dat gespecialiseerd is in alternatief dierlijk eiwit. De eiwitten van insecten worden onder andere in veevoedsel verwerkt. Eind 2023 haalde de insectenkweker €55 miljoen op en onthulde het zijn groeiplannen in de Verenigde Staten.

“Techinnovatie speelt een cruciale rol in economische zekerheid, maatschappelijke ontwikkelingen en de banen van de toekomst. Deze ondernemers laten zien hoe belangrijk het is om de ware potentie van techondernemerschap te ontketenen. Ze staan daarmee symbool voor de innovatie en ondernemingsdrift van een ecosysteem aan Nederlandse techondernemers waar we trots op mogen zijn”, aldus Constantijn van Oranje, speciaal gezant van Techleap.

Techleap onderstreept de kwaliteit van de kandidaten van dit jaar en de grote diversiteit aan bedrijfstakken waarin zij actief zijn. Toch merkt de organisatie ook op dat het teleurstellend is dat er geen vrouwelijke ondernemers voldeden aan de criteria om genomineerd te worden, bijvoorbeeld door een opmerkelijk snelle groei te maken via een grote financieringsronde. Dit is onderdeel van een groter probleem, waarin vrouwelijke oprichters nog steeds moeilijkheden ondervinden om voldoende kapitaal aan te trekken.

De LET Award is een jaarlijkse award voor toppresterende Nederlandse scaleups en vestigt de aandacht op hun economische en maatschappelijke bijdrage. De jury bestaat uit Matthijs Welle (oprichter en CEO van Mews), Gillian Tans (adviseur en investeerder), Job van der Voort (oprichter en CEO van Remote) en Laurens Groenendijk (mede-oprichter van onder meer JustEat). Naast de LET Award reikt Techleap ook de LET NeXT Award uit aan een veelbelovende startup die in de vroege fase een fenomenale groei doormaakt.

In 2023 nam Techleap de organisatie van de award van Stichting LOEY over en hernoemde het de Leading Entrepreneur in Tech (LET) Award. Afgelopen jaar was Matthijs Welle van Mews de winnaar van de LET Award.

Gerelateerd nieuws