Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Toekomst arbeidsmarkt: AI vervangt banen, maar creëert ook kansen in Nederland

10 jan 2025

Het nieuwste Future of Jobs Report 2025 van het World Economic Forum voorspelt dat wereldwijd 22% van de huidige banen in de komende vijf jaar zal worden beïnvloed door technologische ontwikkelingen, zoals kunstmatige intelligentie (AI). Dit betekent een potentieel verlies van 92 miljoen banen, terwijl er tegelijkertijd 170 miljoen nieuwe functies ontstaan in opkomende sectoren. Voor Nederland biedt dit zowel uitdagingen als kansen: specifieke administratieve functies verdwijnen, terwijl de vraag naar AI-specialisten, data-analisten en duurzame energiespecialisten explosief groeit.

De impact op de Nederlandse arbeidsmarkt kan groot zijn. Met een vergrijzende beroepsbevolking en een tekort aan digitale vaardigheden, staat Nederland voor de taak om werknemers versneld om te scholen en te begeleiden richting nieuwe functies. Het rapport benadrukt dat investeren in her- en bijscholing essentieel is om concurrerend te blijven en banenverlies te beperken.

Samenwerken is een must!

“De conclusies van dit rapport onderstrepen de urgentie waarmee we in Nederland moeten handelen,” zegt Petra Claessen, voorzitter van BTG. “Technologische innovaties, zoals AI, bieden enorme kansen voor economische groei en duurzaamheid, maar kunnen ook risico’s met zich meebrengen. Het verlies van banen bijvoorbeeld in de administratieve en routinematige functies, kan op de loer liggen! Bij BTG geven we samen met onze strategische solution partners support en we zien we het als onze taak om onze leden en partners te ondersteunen in deze transitie. Willen we Nederland concurrerend en inclusief te houden, moeten we intensief investeren in her- en bijscholing, en daarbij samenwerking zoeken tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen (triple helix benadering). Initiatieven zoals onze Green Innovation Hub en deelname aan coalities zoals de NL Coalitie Duurzame Digitalisering en NL Coalitie AI in het Onderwijs, laten we als BTG zien, hoe we technologie ook kunnen inzetten voor een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Alleen door te redeneren vanuit co-creatie en samenwerken, kunnen we deze digitale transformatie beter managen en zorgen dat Nederland een leider blijft in de duurzame en digitale economie.”

Impact op Nederland

In een tijd waarin wereldwijd 39% van de vaardigheden van werknemers zal moeten worden vernieuwd tegen 2030, bevindt Nederland zich in een strategisch kwetsbare maar kansrijke positie. De adoptie van technologieën zoals AI en robotica biedt hier potentieel voor economische groei, maar vraagt tegelijkertijd om intensieve her- en bijscholing van werknemers. Dit sluit aan bij het rapport van het CPB en de waarschuwingen van experts als Mario Draghi over het behoud van concurrerend vermogen door innovatie en verduurzaming​​.

De vijf mondiale megatrends in het rapport zijn ook relevant voor Nederland:

  1. Technologische innovatie: Nederland kent een relatief hoge adoptie van AI en digitale technologieën, maar loopt risico’s door een tekort aan hoogopgeleide tech-specialisten.
  2. Groene transitie: De vraag naar functies zoals milieutechnologen en specialisten in duurzame energie groeit exponentieel, terwijl traditionele functies verdwijnen.
  3. Demografische druk: Met een vergrijzende bevolking en een relatief klein percentage werkenden dreigt Nederland achterop te raken in arbeidsproductiviteit.
  4. Economie: Hoewel inflatie wereldwijd daalt, blijft Nederland gevoelig voor internationale economische schommelingen, met een groeiende vraag naar veerkrachtige arbeidsstrategieën.
  5. Geopolitieke spanningen: Handelsbeperkingen en internationale afhankelijkheden vereisen aanpassingen in bedrijfsstrategieën en meer binnenlandse innovatie​​​.

Gerelateerd nieuws