Smart Mobility: Robot Gita rijdt met je boodschappen naar huis

Weer de boodschappen voor de hele week gedaan en nu zijn de tassen te zwaar? Gita is een soort boodschappentas op twee wielen en helpt je erbij. Hij werd ontwikkeld door de dochteronderneming PFF van Piaggo. De robot begeleidt je naar de winkel, wordt dan beladen en achtervolgt je.

Gita, dat is Italiaans voor ‘kort uitstapje’. De robot is 66 cm hoog, heeft twee wielen en blijft tijdens het rijden rechtop staan. Deze techniek kennen we al van Segway. Spullen doe je in Gita via een klepje aan de bovenkant. Tot aan 18 kg kan de robot transporteren – dat is ruim voldoende voor je weekboodschappen.

Gita

Zo snel als een fiets

Het is overigens geen probleem als je je boodschappen op de fiets haalt. Gita kan namelijk snelheden tot 35 km/h aan. In de beginfase zal de robot echter niet sneller zijn dan een mens – uit veiligheidsoverwegingen.

Het meest interessante van deze robot is echter zijn navigatiesysteem. Deze gebruikt het zogeheten ‘Simultaneous Localization and Mapping’. Piaggo heeft de robot met meerdere camera’s, waaronder een stereocamera, uitgerust. Hiermee neemt Gita 360 graden van zijn omgeving waar. Op basis daarvan maakt hij een omgevingskaart aan en lokaliseert zichzelf.

Routeberekening

Een route leert de robot door mensen te volgen. De mens draagt een riem waarop een stereocamera is vastgemaakt. Deze beelden worden naar Gita doorgestuurd. De robot vergelijkt beelden van zijn eigen camera met de beelden van de riemcamera. Zo weet-ie waar hij is en vindt hij de weg. Als de robot voldoende route-informatie heeft verzameld, vindt hij de weg zelfs volledig autonoom.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.