Onderzoek: AI groeit, maar vaardigheden en beleid zorgen voor uitdagingen

De inzet van kunstmatige intelligentie (AI) bij bedrijven groeit en het levert veel kansen op, maar er blijft ook sprake van een tekort aan vaardigheden. Ook is het beleid van bedrijven op het gebied van AI-governance nog niet voldoende ontwikkeld. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek door Juniper Networks.

Juniper voerde de studie in samenwerking met Wakefield Research uit onder 700 senior managers (waaronder 200 in Europa) die direct betrokken zijn bij de planning of implementatie van AI- en machine learning (ML)-toepassingen. Het onderzoek peilt het sentiment van de zakelijke waarde van AI-toepassingen, de volwassenheid van implementaties en de uitdagingen die er nog zijn.

Versnelling door corona

Eén conclusie uit de studie is dat de meerderheid van alle bedrijven de proof of concept-fase achter zich heeft gelaten en AI inmiddels op bedrijfsbrede schaal inzet. Dat is te danken aan de door de coronacrisis versnelde digitale transformatie en de verbetering van op de markt verkrijgbare AI-oplossingen. Waar in 2021 6 procent van alle C-level managers AI ondersteunende oplossingen inzette binnen hun organisatie (vanwege problemen op het gebied van technologie, vaardigheden en governance), gaf dit jaar 63 procent van alle zakelijke besluitvormers aan dat ze hun doelstellingen voor de inzet van AI op zijn minst 'grotendeels' hadden gerealiseerd.

Europese besluitvormers op AI- en ML-gebied bevestigen dat overzicht en grip op bedrijfsbrede schaal van cruciaal belang zijn voor een succesvolle inzet van deze technologie. 45 procent meent daarnaast dat er meer moet worden gedaan om voor effectieve governance te zorgen naarmate AI wordt ingezet voor meer zakelijke toepassingen en aspecten van ons dagelijkse leven. Slechts 9 procent van alle IT-managers vindt het beleid en de governance op AI-gebied binnen hun organisatie 'volledig volwassen'. Hoewel zakelijke leiders het belang van AI-governance erkennen en beleidsregels hanteren voor beheer, onderhoud en governance, is bijna de helft van alle respondenten (48 procent) van mening dat er meer moet worden gedaan om voor effectieve governance op AI-gebied te zorgen.

Ook het inhuren van mensen met AI-kennis en -vaardigheden is een belangrijk aandachtspunt bij investeringen in een optimale inzet van AI. Europese IT-managers zien de volgende drie aspecten als hun belangrijkste investeringsgebieden: het inhuren van de juiste mensen voor de ontwikkeling en het beheer van AI-toepassingen (21 procent), het trainen van eindgebruikers om te zorgen voor effectieve interactie met AI-tools (22 procent) en verdere training van de AI-modellen (22 procent).

Expertgroep

“Kunstmatige intelligentie biedt enorme kansen voor het bedrijfsleven”, zegt Petra Claessen, CEO BTG en BTG Services. “Maar er zijn ook uitdagingen, zoals het vinden van goed personeel in een krappe arbeidsmarkt, het neerzetten van goed AI-beleid, governance en regelgeving en uiteraard ook security. Ik zou bedrijven willen adviseren om het wiel niet zelf uit te gaan vinden. Binnen onze branchevereniging is veel ervaring aanwezig, met zelfs een specifieke expertgroep rondom dit onderwerp. Profiteer van die kennis.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.