Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Manifest deelt zorgen over ICT-infrastructuur overheid

12 okt 2023 Thema: AI

“De ICT-infrastructuur van de Nederlandse overheid is drastisch aan verbetering toe en kan worden vergeleken met een ‘oud huis.’ De bedrading is kapot en de leidingen lekken. Het tocht en het kraakt. De fundamenten moeten worden gerenoveerd, maar niemand durft die meer aan te raken uit angst dat alles in elkaar stort. Daardoor blijven we bezig met dure reparaties uitvoeren, wordt het systeem steeds onbetrouwbaarder, en blijft nieuw beleid op de plank liggen.” Dat stelt tech-expert Alexander Klöpping in een manifest, dat mede is ondertekend door Werner Vogels, Kees Verhoeven Ali Niknam, Maxim Februari, Alexander Rinnooy Kan en andere ambtenaren, ondernemers en journalisten.

De schrijvers van het manifest vergelijken de ICT-infrastructuur van de overheid met een oud, vervallen huis, waarvan de fundamenten moeten worden gerenoveerd, maar niemand durft die aan te raken uit angst dat alles in elkaar stort. Ter illustratie noemen ze de grote problemen bij de Belastingdienst, waar zorgen bestaan dat de dienst binnen enkele jaren niet meer in staat is de meest cruciale belastingen te innen.

Petra Claessen, Voorzitter van BTG, de branchevereniging voor IT-en communicatietechnologie en Boardmember van BTG Holding: “de kwaliteit van een deel van de IT-infrastructuur van de overheid is een zorg voor ons allemaal. Als Nederland voorop wil blijven lopen op het gebied van technologie, is het belangrijk als de overheid zijn digitale zaken op orde heeft. Samen met onze leden en solution partners denken we graag mee om de kwaliteit van de digitale overheid te versterken.”

Het herprogrammeren van de overheid gaat niet alleen over geldbesparing, kennisbehoud en het vergroten van de wendbaarheid. Het gaat ook over hernieuwd vertrouwen in bestuur. Daarom is dit het moment om de digitale stilstand te doorbreken.

In het manifest staan vijf beleidsvoorstellen waarmee de overheid haar ICT kan verbeteren:

  • Versnel de transitie met digital-first uitvoerders
  • Investeer op een slimme manier in ICT-renovatie
  • Maak de publieke zaak aantrekkelijker voor technisch talent
  • Creëer één transparante en veilige plek voor persoonsdata
  • Verbind uitvoerders en beleidsmakers met elkaar.

Bijzaak

Deze problemen zijn slechts het begin van de ellende die ons staat te wachten als we de huidige koers doorzetten. Al véél te lang wordt digitale infrastructuur door bestuurders behandeld als een bijzaak. Ook wordt ICT-talent bij de overheid ondermaats gewaardeerd, met als gevolg dat de personeelstekorten oplopen. Bij gebrek aan interne kennis lukt het niet om fatsoenlijke aanbestedingen te schrijven, waardoor grijpgrage private partijen en consultants weglopen met honderden miljoenen aan belastinggeld. En áls er dan wordt besloten om intern iets te bouwen, denken beleidsmakers nauwelijks na over de technische implementatie. Programmeurs worden vervolgens geconfronteerd met onuitvoerbare of extreem onpraktische plannen, zonder dat ze nog bij kunnen sturen.

Dit kan niet langer zo doorgaan. De politiek moet het digitale functioneren van de overheid gaan zien als een cruciale zaak, en het roer radicaal omgooien voordat het schip is gezonken. ICT moet hoog op de agenda staan bij de komende formatie. Wij doen alvast een voorzet met een aantal beleidsvoorstellen.

Het manifest om de overheid te ‘herprogrammeren’ zodat het meer digitaal (slag)vaardig kan zijn, is online te ondertekenen

Lees hier het manifest.

 

Gerelateerd nieuws