Nederland komt als eerste land ter wereld met regels voor AI-toezicht. De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) gaat hiervoor samenwerken met de Europese Commissie om die AI-regels voor bedrijven op te stellen. Dat houdt in dat de Nederlandse AI-toezichtregels een raamwerk worden voor Europa. ‘UNESCO gaat onderzoek doen naar hoe we goed toezicht houden op het gebied van AI,’ vertelt Angeline van Dijk, inspecteur-generaal van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur, tegenover BNR Nieuwsradio.
Afgelopen week startte UNESCO uitgebreid onderzoek naar de manier waarop we goed toezicht kunnen houden op het gebied van AI. ‘Het onderzoek zal gaan over maatschappelijke, sociale en ethische aspecten van het vraagstuk,’ zegt Van Dijk. Zo moet het transparant worden, zoeken ze uit of AI een mandaat moet krijgen en de risico’s worden onder de loep genomen.
Waarom er juist in Nederland de eerste regels worden opgesteld ligt aan het voorzitterschap van zowel de Nederlandse als de Europese werkgroep van toezichthouders, legt Van Dijk uit. Maar, zo benadrukt ze, dat doet Nederland mét alle Europese toezichthouders. ‘Het is een gezamenlijk initiatief, omdat wij denken dat je dat in Europa alleen maar gezamenlijk kunt oppakken.’
Zoals bij de meeste technologie komt de regelgeving nadat de technologie al in volle werking is, maar Van Dijk ziet daar iets moois in. ‘Als je met elkaar goede afspraken maakt over wat je qua normen en waarden vindt passen, dan kunnen we binnen dat kader heel veel regelen.’
Petra Claessen, Voorzitter van BTG, de branchevereniging voor IT-en communicatietechnologie en Boardmember van BTG Holding: “De rol van RDI hierin geeft aan dat we in Nederland op veel onderdelen van digitalisering een leidende rol kunnen spelen in Europa. Zeker op het snel groeiende terrein van AI kunnen we als land hier een voorsprong in opbouwen. Vanuit alle geledingen van BTG en zeker ook vanuit onze Expertgroep AI nemen we hier graag het voortouw in.”
Beluister hier de podcast bij BNR Radio