Ministerie van EL&I past M2M-besluit aan

Wanneer uw organisatie gebruik maakt van M2M-toepassingen, dan krijgt u op enig moment te maken met 097-nummers. Over ontwikkelingen op M2M-gebied hebben wij u de afgelopen jaren regelmatig geïnformeerd.

Naar onze mening is de regeling voor M2M-nummers geen succesnummer. Alles wat fout kan gaan, is ook daadwerkelijk fout gegaan. Ter illustratie; 097-nummers worden toegekend aan een aanbieder en niet aan de eindgebruiker. Daarmee zijn organisaties de regie kwijt; u moet maar zien of u een aaneengesloten reeks 097-nummers beschikbaar krijgt en bent veroordeeld tot het standaardproces van nummerportering. Geen aantrekkelijk perspectief voor organisaties die gebruik maken van een hoog volume 097-nummers.

Het ministerie heeft de wijzigingen op het M2M-besluit naar aanleiding van de marktconsultatie op een rij gezet. In het M2M-besluit dat is geconsulteerd, valt alle sms-verkeer onder de M2M-dienst. Dat is duidelijk. Dit blijkt een misvatting te zijn, want in het aangepaste M2M-besluit wordt bericht(tekst)verkeer gesplitst in enerzijds interpersoonlijk (H2H om in jargon te blijven) verkeer en anderzijds H2M-verkeer, dat niet betrokken is in het M2M-besluit.

Het M2M-besluit maakt verder onderscheid tussen losse sims en dongels en M2M-diensten die geen gebruik maken van losse sims en dongels. Het besluit is overigens wel op beide van toepassing.

Het M2M besluit treedt per 1 april a.s. in werking. Vervolgens gebeurt er tot 1 april 2012 niets. Daarna komt er een door de minister te bepalen moment X (!), waarop er overigens nog steeds niets gebeurt tot X + 6 maanden, vanaf dat moment zijn 06-nummers niet meer toekenbaar voor M2M-toepassingen. 06-nummers die voor 1 april 2012 in gebruik zijn genomen voor M2M-toepassingen mogen in gebruik blijven. Het verhaal gaat nog even door tot na 1 april 2021 en moment X + 5 jaar.

Moment X is een vondst die voor herhaling vatbaar is. In de tussentijd moest het ministerie maar omzien naar een echte oplossing.

Bekijk een presentatie van het ministerie.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.