Jan van Alphen, UMC Utrecht, wint TMA Award 2013

mens_talentDe jury van de TMA Award heeft de winnaar van de TMA Award 2013 bekendgemaakt. Jan van Alphen, clustermanager multimedia bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht, heeft de prestigieuze prijs op 20 juni jongstleden in ontvangst genomen tijdens het Telecom Business Diner aan boord van het ss Rotterdam.

Jan van Alphen mag zich een jaar lang ‘ict-manager van het jaar’ noemen. Volgens de onafhankelijke jury krijgt hij de prijs voor zijn cruciale rol in de modernisering van de communicatie-infrastructuur van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

_N9C0180

Bruggenbouwer

Volgens het juryrapport is Van Alphen een bruggenbouwer die als geen ander de complexiteit van technologische oplossingen weet te combineren met de huidige en toekomstige behoeften van zijn organisatie. De combinatie van diepgaande technologische kennis, vergaand inzicht in de businessprocessen en -vereisten plus de bovengemiddelde sociale vaardigheden maken van Jan van Alphen een succesvolle projectleider. De jury prijst met name zijn vakkennis en de passie waarmee hij zijn werk doet.

Moderniseren

Voor een gemiddelde zorginstelling zijn data- en telecommunicatie al van groot belang. Bij een organisatie als het Universitair Medisch Centrum Utrecht, inclusief het Militair Hospitaal, is ongestoorde communicatie letterlijk van levensbelang. Het moderniseren en toekomstbestendig maken van de data- en telecommunicatie-infrastructuur staat centraal in het omvangrijke project van Van Alphen waarin, naast het maken van technologische keuzes, ook het samenspel met de diverse stakeholders binnen UMCU nauw luistert.

Migreren

Het project Vernieuwing telecommunicatie (onderdeel van het programma ‘Vernieuwing ict-infrastructuur’) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht is in 2010 gestart. In totaal moeten in de loop van 2013 meer dan 11.000 gebruikers migreren naar het nieuwe telecommunicatiesysteem. Bedrijfszekerheid in de telefonie en andere vormen van spraakcommunicatie stonden bij het initiëren van het project voorop. De technologische keuzes die zijn gemaakt, laten volgens de jury zien dat er alles aan gedaan is om zowel toekomstbestendigheid als kosteneffectiviteit te borgen, bijvoorbeeld door de publiek-private gsm/UMTS-infrastructuur te implementeren.

Strategiestudie

Strategiestudie

 

Geïntegreerde functionaliteit

Onder het motto van Het nieuwe bellen zocht Van Alphen een nieuwe telefonieoplossing omdat er behoefte was aan geïntegreerde functionaliteit voor telefonie, mobiele data, messaging en medische alarmering. De nieuwe op VoIP gebaseerde omgeving biedt medewerkers de mogelijkheid om over een IP-netwerk via chat, (mobiele) telefoon of pc met elkaar te communiceren. Tevens kunnen gegevens en alarmeringen tussen verschillende applicaties en platformen worden uitgewisseld. Tegelijkertijd wordt de veiligheid van systemen verhoogd, omdat de werking van spraak- en berichtenverkeer over de systemen wordt gemonitord via een zogenoemde message broker.

DAS

Voor optimale bereikbaarheid wordt een private gsm, een eigen telefoniesysteem op basis van gsm, ingericht. Een DAS (distributed antenna system) zorgt ervoor dat overal op de campus goed bereik gegarandeerd is. Het DAS wordt ook gebruikt voor publieke gsm/UMTS-telefonie. Op korte termijn beschikt de oplossing ook over dekking voor de hulpdiensten (C2000) en op langere termijn over LTE (long term evolution), de nieuwe standaard voor mobiele telefonie. Het private gsm-systeem vormt samen met de VoIP-centrale en de message broker een telecommunicatiesysteem, waarmee de gehele telecomketen geborgd is.

Private gsm

Private gsm is uitgegroeid tot een toekomstvaste technologie met veel ontwikkelpotentieel. Dit heeft een belangrijke rol gespeeld bij de keuze van UMCU voor deze technologie. Medewerkers zijn zoveel mogelijk op één nummer bereikbaar, onafhankelijk van het toestel en de UMCU-locatie op dat moment. Private gsm is verder minder storingsgevoelig en goedkoper dan alternatieve communicatieomgevingen.

Eén toestel

De verschillende devices, zoals pagers, DECT- en vaste toestellen, worden straks vervangen door één gsm of smartphone. De combinatie van smartphone en een speciaal ontworpen smartphone-applicatie verhoogt de bereikbaarheid en de bedrijfszekerheid. Zo stelt de applicatie medewerkers in staat om betrouwbaar alarmeringsberichten te versturen binnen de private gsm-omgeving. Medewerkers kunnen in de toekomst ook andere medische applicaties koppelen aan hun smartphone.

Message broker

Van Alphen implementeerde tevens een nieuw centraal besturingsplatform voor geïntegreerd spraak- en dataverkeer, een zogenaamde message broker. Deze vormt de spil in het netwerk van berichtenverkeer voor iedere UMC-medewerker, maar specifiek ook voor BHV, stille ontruiming (NEN2575) en gedifferentieerde zorgalarmering. Met de functionaliteit voor zorgalarmering wordt tevens ingespeeld op de regelgeving rond medische certificering. Zo krijgen intensive care-medewerkers in de nabije toekomst een alarm op hun smartphone als er iets mis dreigt te gaan met hun patiënt. De medische apparatuur rond het bed blijft stil wat de rust op de afdeling ten goede komt. Om beschikbaarheid te garanderen wordt het systeem dubbel uitgevoerd.

Microsoft Lync

Tot slot heeft Van Alphen zaken als draadloze datanetwerkverbindingen en unified communications (middels Microsoft Lync) meegenomen in zijn project. Ook de mobiele data- en telefoniemogelijkheden zijn benut, waarbij zelfs op technologieën als LTE/4G werd geanticipeerd. En, niet onbelangrijk, de diverse gebruikersgroepen (zowel intern als extern) zijn steevast door Van Alphen bij alle veranderingen betrokken.

Bedrijfskritisch

De TMA Award wordt jaarlijks uitgereikt aan de ict- of telecommanager die ofwel een bedrijfskritisch telecomproject heeft afgerond, ofwel in de afgelopen jaren uitzonderlijke prestaties voor zijn organisatie heeft geleverd op het gebied van telecommunicatie en ict. De winnaar ontvangt de TMA Award Bokaal, een weekendarrangement in het Grand Hotel Huis ter Duin en een maatpak aangeboden door Possen Made-to-fit Fashion.

De jury heeft dit jaar voor het eerst ook een ‘runner up’ aangewezen. Joyce de Jong, programma-manager work square bij ABN Amro en een van de genomineerden, is een jaar lang de officiële plaatsvervanger van Jan van Alphen.

Genomineerden

De genomineerden van de TMA Award waren dit jaar:

 • Mike van Gemund, projectmanager ict-innovatie bij Royal HaskoningDHV
 • Jan van Alphen, clustermanager multimedia bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht
 • Tonny Wildvank, hoofd it & exploitatie bij 9292
 • Joyce de Jong, programma-manager work square bij ABN Amro

De jury van de TMA Award  staat onder leiding van Dick van Schooneveld van adviesbureau Stratix.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.