Nederland ziet verdubbeling mobiel dataverbruik

business_trendsAfgelopen jaar is de hoeveelheid data die consumenten mobiel gebruiken verdubbeld. Dat blijkt uit de cijfers voor de telecommarkt over het derde kwartaal van 2014 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft gepubliceerd. Ten opzichte van twee jaar geleden is het gebruik van mobiele data zelfs verdriedubbeld. De grootzakelijke gebruikers van data- en telecommunicatiediensten, verenigd in BTG, onderstreept die trend en adviseert haar leden in hun contracten met telecombedrijven goed rekening te houden met de grote toename van het dataverbruik door medewerkers.

Door forse investeringen in 4G-netwerken zien we dat het gebruik van snel mobiel internet onverminderd sterk blijft groeien, meldt Henk Don, bestuurslid van de ACM. 'In het derde kwartaal van 2012 werd er in Nederland nog 5,9 petabytes (1 petabyte is 1.000 terabytes, red.) verbruikt, nu is dat al 17,6 petabytes per kwartaal.'

Televisie

Verder blijkt uit de Telecommonitor van de toezichthouder dat het aantal televisie-abonnementen in het derde kwartaal van 2014 is gekrompen met ongeveer 6.500 stuks. Het aantal huishoudens dat televisie kijkt met een analoge aansluiting daalde met bijna vijf procent. Tegenover de daling van deze meer traditionele aansluiting op het televisienetwerk staat een stijging van de digitale aansluitingen op basis van glasvezel en het kopernetwerk (dsl). Deze stijging komt voor een belangrijk deel door de groeiende marktaandelen van operators Vodafone en Tele2. Deze partijen bieden combinaties van breedbandinternet en televisie aan via het netwerk van branchegenoot KPN. ACM maakt deze concurrentie mogelijk door een recent besluit waardoor KPN zijn netwerk weer voor een periode van drie jaar open moet stellen voor concurrenten.

M2M

Uit de ACM-marktmonitor blijkt verder een sterke groei van het aantal zogeheten machine-to-machine-aansluitingen (M2M), in een kwartaal van bijna 1,4 miljoen naar 2 miljoen stuks. Dan gaat het om apparaten die via een internetaansluiting gegevens uitwisselen. Voorbeelden zijn  navigatiesystemen, alarmsystemen, slimme energiemeters en snoepautomaten. Dit soort apparaten heeft een simkaart en een telefoonnummer nodig om contact te maken met internet. Telecomaanbieders mogen voor dit soort toepassingen geen 06-nummers meer inzetten, maar moeten hiervoor nummers uit een andere reeks (097-) toepassen. ACM gaat de komende maanden met mobiele aanbieders in gesprek om het gebruik van 097-nummers voor M2M-toepassingen te stimuleren.

BTG: 'Houd rekening met dataverbruik'

'Uit de cijfers van ACM blijkt dat het dataverbruik in Nederland weliswaar stijgt, maar tegelijkertijd is te zien dat wij achter lopen bij markten waar 4G al langer wordt aangeboden.'

Dit constateert Teus van der Plaat, woordvoerder van Branchevereniging Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG), de onafhankelijke Nederlandse vereniging van grote telecomafnemers in de profit- en non-profitsectoren. 'Wij adviseren onze leden en andere grote organisaties om in hun contracten met telecombedrijven goed rekening te houden met de grote toename van het dataverbruik door medewerkers. Als dit niet mogelijk is, dan moeten er heronderhandelingspunten in de contracten worden ingebouwd. Hiermee wordt voorkomen dat er straks veel te veel wordt betaald voor het dataverbruik. Bij BTG zijn diverse leden die naar eigen zeggen op dit moment ‘de hoofdprijs’ betalen voor mobiel dataverbruik, omdat zij te maken hebben met te lang lopende contracten.'

Wereldwijd

Dat het dataverbruik in Nederland stevig stijgt, is geen op zichzelf staande trend. Eerder dit jaar heeft netwerkleverancier Cisco in zijn jaarlijkse ‘Visual Networking Index Global Mobile Data Traffic Forecast’ – een rapport met voorspellingen over het wereldwijde dataverbruik – soortgelijke ontwikkelingen aangegeven. Volgens Cisco is in 2014 wereldwijd circa 2,5 exabytes aan data per maand via mobiele netwerken gegaan (1 exabyte is 1 miljard gigabytes). Het dataverbruik zal, zo staat in het rapport, dit jaar toenemen tot 4,2 exabytes om in 2019 op een totaal van maandelijks 24,3 exabytes uit te komen. In totaal gingen er in 2014 wereldwijd 30 exabytes aan data via mobiele netwerken. In 2019 moet het om een totaal van 230 exabytes gaan.

Amerikaanse consument

Cisco signaleert verder dat in 2014 de Amerikaanse consument gemiddeld 1,89 gigabytes per maand mobiele data verbruikte. In Centraal en Oost-Europa lag dat wat lager met maandelijks circa 627 megabytes, in West-Europa ging het om 916 MB. De consument in Latijns Amerika en het Midden-Oosten verstookte vorig jaar minder dan 500 MB per maand, terwijl in Azië het gemiddelde op 432 MB lag.  Naar verwachting zal in 2019 het maandelijkse mobiele dataverbruik wereldwijd stevig zijn gestegen: VS 11 GB, Centraal en Oost-Europa 8,3 GB, West-Europa 5,8 GB, Latijns Amerika 3,95 MB, het Midden-Oosten 3,75 MB en Azië 3,18 GB.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.