Telecom-toezichthouders zien geen grote prijsdruk door overnames

T MobileNa de fusie van T-Mobile en Orange in Nederland in 2007 daalden de belkosten voor de mobiele telefonie minder snel in vergelijking met landen waar geen fusie plaatsvond. In Oostenrijk daalden de belkosten meer na een telecomfusie in 2006. Dat concluderen drie toezichthouders naar aanleiding van onderzoek in Nederland en Oostenrijk. Het onderzoek heeft niet kunnen aantonen dat de fusie de oorzaak is van grotere of minder grote prijsdalingen: andere factoren zoals de eerdere fusie tussen KPN en Telfort in Nederland hebben de prijsdalingen mogelijk ook beïnvloed.

In Oostenrijk nam T-Mobile Tele.ring over (2006). Er bleven daar in totaal nog vier operators over. In Nederland fuseerden T-Mobile en Orange (2007). Er bleven destijds nog drie operators met een eigen netwerk over: KPN, Vodafone en T-Mobile. Naast deze telecomproviders waren er ook nog andere telecomaanbieders zoals Tele2, Lycamobile en Lebara die gebruik maakten van de netwerken van de drie providers. Tele2 heeft inmiddels een eigen 4G-netwerkinfrastructuur uitgerold.Logo_ACM

De Autoriteit Consument & Markt (ACM), de Europese Commissie en de Oostenrijkse toezichthouder RTR hebben gezamenlijk de effecten van deze fusies in beide landen onderzocht. Daarbij is de ontwikkeling van de prijzen van belkosten in het land waar de fusie plaatsvond vergeleken met landen zonder een telecomfusie. In Oostenrijk zijn de belkosten snel gedaald. De prijsdalingen kunnen wijzen op een blijvende concurrentie tussen de verschillende telecomproviders.

In Nederland zijn na de fusie tussen T-Mobile en Orange de prijzen van abonnementen minder snel gedaald dan de prijzen in landen waar geen fusie heeft plaatsgevonden. Minder spelers op de markt kan betekenen dat er minder concurrentiedruk is. Echter, de gevonden prijseffecten kunnen ook veroorzaakt zijn door de fusie tussen KPN en Telfort in 2005. Daarom durven de betrokken toezichthouders geen harde conclusies te trekken over het effect van de fusie T-Mobile/Orange op de prijzen.

ACM voert geregeld zogenoemde ‘effect-onderzoeken’ uit, vooral over de effecten van fusies op bijvoorbeeld prijs en keuzemogelijkheden van consumenten. ACM hoopt op die manier in de toekomst beter te kunnen voorspellen wanneer consumenten nadeel hebben van een fusie en waar ACM moet ingrijpen om deze negatieve effecten te beperken.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.