Twentse startup haalt IoT-funding binnen

FinancienHet achtste en laatste Proof of Concept (POC) fonds van Stichting Kennispark Twente 2015 is binnengehaald door Undagrid. Het Enschedese bedrijf levert ‘Internet of Things’ netwerktechnologie in de business­-to-­business markt met een focus op logistieke processen. De technologie van Undagrid wordt nu toegepast door luchthavens voor het lokaliseren van grondmaterieel zoals bagagekarren en trailers. De POC financiering zal door Undagrid worden gebruikt om hun lokalisatie- en netwerktechnologie verder te ontwikkelen zodat ook goede Indoor Positionering mogelijk wordt.

Schiphol en KLM hebben in augustus dit jaar (via het Mainport Innovation Fund, een investeringsfonds waarin de twee luchtvaartpartijen, de Rabobank én de TU Delft participeren) een onbekend bedrag geïnvesteerd in Undagrid. De Twentse startup heeft ook op de luchthaven in Amsterdam een vestiging. Daar worden zijn oplossingen al toegepast op bagagekarren, trailers en trappen. Dit betekent dat ook niet-gemotoriseerd materieel dat niet is aangesloten op het stroomnet, gemakkelijk kan worden gevonden op een energiezuinige wijze. De trackers (ruim 5000 stuks) staan met elkaar in verbinding en wisselen informatie uit die vervolgens bij een gateway samen komt en op internet wordt geplaatst. De luchthaven kan zo in een oogopslag zien, via de online CRM-software Salesforce, waar het materieel zich bevindt. Naar verluidt, is één batterij voldoende om een bagagekarretje tot circa vijf jaar ‘online’ te houden. Op het vliegveld van Parijs en Frankfurt zijn de apparaatjes ook al in gebruik, luchthavens in Brussel en Londen volgen binnenkort.

De oplossing van Undagrid is samengesteld uit hardware­- en softwarecomponenten. De hardware bestaat uit sensoren die de locatie van de ‘assets’ kunnen doorgeven. Door middel van een verplaatsbaar en draadloos sensornetwerk en een klein aantal ankerpunten, kan de software van Undagrid nauwkeurig bepalen waar deze sensoren zich bevinden.

Lennart Schroer, mede-oprichter van Undagrid

'Hiermee kan een gebruiker de logistiek van assets op bijvoorbeeld een luchthaven optimaliseren, onder andere door sneller en efficiënter assets in te kunnen zetten en te weten wanneer en waar onderhoud benodigd is. De voordelen van Undagrid’s oplossing zijn dat de initiële en operationele kosten laag zijn, de technologie makkelijk kan worden toegevoegd en opgeschaald binnen bestaande (digitale) infrastructuur, een laag energieverbruik heeft en uiteindelijk dat de oplossing zowel indoor als outdoor gebruikt kan worden. Wij zijn nu de eerste stappen aan het zetten. In 2016 gaan we de lokalisatie- en netwerktechnologie verder ontwikkelen en de POC gaat ons daarbij helpen.'

 

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.