Bosch en Mercedes willen taxichauffeurs overbodig maken

Bosch en Daimler (Mercedes) hebben een samenwerking voor de ontwikkeling van volledig automatische en zelfrijdende auto’s aangekondigd. Al aan het begin van het volgende decennium moeten deze auto’s zonder bestuurder in steden onderweg zijn, beweren de twee bedrijven.

Mercedes zelfrijdende auto's

Zelfrijdende auto's bedoeld voor carsharing

De partners hopen dat zelfrijdende auto’s de veiligheid op straat verbeteren en carsharing aantrekkelijker maken. Op dat vlak is Daimler al langer actief. Zo heeft het bedrijf in 2014 al laten weten dat het zijn Smart wil ombouwen tot zelfrijdende auto. Toen werd ook gezegd dat de auto uit de miniklasse onderdeel zou kunnen worden van een carsharing-initatief.

Daarnaast wil Daimler met Uber samenwerken om de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s te bevorderen. In de toekomst is het dus aannemelijk dat je auto’s van Mercedes via Uber aanvraagt – die je dan zonder chauffeur naar je bestemming brengen. Het worden moeilijke tijden voor taxi-chauffeurs.

Autonoom rijden

Bij het autonoom rijden, horen een aantal zeer verschillende vaardigheden, daarom wordt het onderverdeeld in meerdere niveaus. Pas als een auto level 5 – het hoogste niveau – bereikt, is het in staat om alle mogelijke scenario’s zelf op te lossen. Dan is de bestuurder volledig overbodig. Bosch en Daimler zijn van plan om voertuigen voor level 4 en 5 te ontwikkelen.

Daimler doet al een aantal jaren onderzoek naar voertuigen die geautomatiseerd kunnen rijden en heeft voor de Mercedes E-Klasse en testlicentie voor autonoom rijden in Nevada in de VS. Ook op het gebied van vrachtwagen is het bedrijf actief. Met Highway Pilot heeft het een systeem ontwikkeld waarmee nu al gedeeltelijk autonoom gereden kan worden.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.