Online winkelen nog steeds groeiende, bijna iedereen is klant

Volgens cijfers van het Consumer Insights-panel is het aantal Nederlanders dat online winkelt in tien jaar tijd met 240 procent gegroeid. Bijna iedereen doet wel eens aan online winkelen, of dat nu via pc, tablet of mobiele telefoon is. Slechts 7 procent van de ondervraagden gaf aan nooit online aankopen te doen. Tien jaar geleden, in 2007, was dat nog 19 procent.

online winkelenMeer internet, meer aankopen

De afgelopen tien jaar is internet ook op veel meer plaatsen en apparaten beschikbaar gekomen. In 2007 had 83 procent van de Nederlanders thuis internettoegang, in 2017 is dat bijna 93 procent. Daarnaast is in deze periode de smartphone opgekomen, waarmee mensen overal online kunnen winkelen. Niet alleen het percentage mensen dat online winkelt is toegenomen, er wordt ook vaker online geshopt. In 2007 gaf slechts 10 procent van de ondervraagden aan dat ze vaker dan twaalf keer per jaar via internet een aankoop deden. Vijf jaar later was dat percentage bijna verdubbeld tot 19 procent. Tien jaar later, in 2017, is het percentage meer dan drie keer zo hoog met 34 procent.

Verschuiving online winkelen

In het online aankoopgedrag zijn verschillende verschuivingen zichtbaar. Zo worden er minder cd's (20% daling) en dvd's verkocht, waarschijnlijk als gevolg van de groeiende populariteit van streamingdiensten. Het aandeel Nederlanders dat elektronische apparatuur koopt is in tien jaar tijd juist met 77% toegenomen. Ook aankopen van online eten en drinken en bloemen en geschenken laten een sterke groei zien (900% en 300% toename). Online winkels zoals Bol.com, dat aanvankelijk alleen boeken en dvd's bood, zijn hierin mee gegaan door hun aanbod uit te breiden. In groeisegmenten zoals elektronica hebben online retailers een deel van de markt kunnen veroveren op reguliere (offline) retailers. Een grote online keten als Coolblue zag in tien jaar tijd de omzet met 1600 procent toenemen.

Smartphones en shoppen

online winkelenDe invloed van smartphones op online shoppen speelt een steeds grotere rol. Hoewel nog slechts 10% van online betalingen via een smartphone gebeurt, lag het aantal aankopen in 2016 al 68% hoger dan een jaar eerder. Dat is niet alleen om buitenshuis te shoppen, want aankopen via de smartphone worden vaak vanuit huis gedaan. Aankopen doen via de smartphone is vooral snel en gemakkelijk. De populariteit van smartphones voor online winkelen neemt nog steeds toe en niet alleen onder jongeren. Het valt dan ook te verwachten dat online winkelen alleen nog meer zal toenemen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.