‘Blauwe’ simkaart krijgt voorrang bij een overbelast netwerk

6000 medewerkers van de Belgische veiligheids- en hulpdiensten krijgen een 'blauwe' simkaart, waarmee ze voorrang krijgen op het reguliere belverkeer. In geval van calamiteiten wordt hiermee de bedrijfskritische communicatie gewaarborgd.

Overbelast netwerk

Iedereen heeft wel eens een overbelast netwerk meegemaakt. Op een festival, of tijdens de jaarwisseling bijvoorbeeld. Dat is vervelend, maar in de meeste gevallen ook niet meer dan dat. Voor hulpdiensten kan het ronduit gevaarlijk zijn en het verschil betekenen tussen leven en dood. Dat werd bijvoorbeeld pijnlijk duidelijk tijdens de aanslagen vorig jaar in Brussel. Zowel het telefoonverkeer als het radionetwerk van de hulpdiensten raakte toen overbelast.

'blue' simkaart

Een woordvoerder van de Belgische federale politie zegt hierover: "We merkten bij de aanslagen op Zaventem dat communicatie met de gsm onmogelijk was. Maar ook bij kleinschalige rampen raakt het telefoonnetwerk overbelast, als aanwezigen proberen te bellen." De hulpdiensten gebruiken met portofoons een apart netwerk met eigen zendmasten, genaamd Astrid (de Belgische tegenhanger van het Nederlandse C2000). "Maar op een bepaald moment moet je mensen bellen die niet op het radionetwerk zitten, politici bijvoorbeeld."

'blauwe' simkaart

Blauwe simkaart als oplossing

Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken presenteerde gisteren een oplossing: 6000 medewerkers van de Belgische veiligheids- en hulpdiensten krijgen de beschikking over een speciale 'blauwe' simkaart, waarmee ze voorrang krijgen op het reguliere belverkeer. Deze simkaarten zullen worden gebruikt door hulpdiensten, maar ook door overheidsmedewerkers, op luchthavens en in gemeenten. De 'blauwe' simkaart bevindt zich nu nog in de testfase. Het is nog niet bekend wanneer de kaarten daadwerkelijk in gebruik worden genomen.

Situatie in Nederland

'blauwe' simkaart

Het C2000-systeem dat in Nederland wordt gebruikt, is het afgelopen jaar vernieuwd. Daardoor kan het systeem meer oproepen tegelijkertijd verwerken. Woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie Daan van de Staaij, gaat er vooralsnog niet van uit dat Nederland ook een 'blauwe' simkaart gebruikt gaat worden. Hij geeft aan: "Ook bij grootschalige incidenten gaat de communicatie tussen hulpdiensten via C2000. Om te voorkomen dat de communicatie overbelast raakt, zijn er werkafspraken gemaakt over wie op welk moment voorrang heeft. Bij de hulp- en overheidsdiensten zijn gespreksgroepen aangewezen die met voorrang kunnen communiceren."

Telefoontjes naar alarmnummer 112 krijgen overigens wel altijd voorrang. Daarvoor is geen verbinding met een bepaald netwerk nodig. Elk netwerk kan ervoor worden gebruikt.

Zo werkt de blauwe simkaart

Blue Light Mobile, de fabrikant van de simkaart, maakt al geruime tijd simkaarten voor de Belgische veiligheidsdiensten. Een eerdere versie gaf al voorrang in dataverkeer, maar de nieuwe 'blauwe' simkaart (ook wel Prior-simkaart) geeft ook voorrang in spraakverkeer. Er zijn twee manieren waarop deze 'blauwe' simkaart een overbelast netwerk kan omzeilen. Ten eerste kan de kaart verbinding maken met alle mobiele netwerken in België. Is er een overbelast, dan wordt er automatisch doorgeschakeld naar een ander netwerk. Pas wanneer dat niet lukt, krijgt de simkaart voorrang op ander belverkeer. Andere bellers worden dan tijdelijk geblokkeerd.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.