Personeelskrapte het grootst bij ICT

De Nederlandse arbeidsmarkt verkrapt steeds verder. Twee derde van de ondervraagde bedrijven in Nederland verwacht in 2019 met een tekort aan personeel te kampen. ICT heeft daarbij het grootste tekort, zo blijkt uit twee onderzoeken van respectievelijk  ING en UWV.

Het grootste probleem op de arbeidsmarkt is volgens de bedrijven de mismatch tussen vraag en aanbod op het gebied van kennis en vaardigheden. Dit blijkt uit een enquête van het ING Economisch Bureau onder ruim 1.000 Nederlandse bedrijven. Bij één op de tien bedrijven met personeelskrapte leidt de schaarste dit jaar naar verwachting tot een omzetdaling van 6 procent of meer. Om de personeelskrapte het hoofd te bieden zien bedrijven zich genoodzaakt medewerkers zelf op te leiden.

Groot tekort

Volgens onderzoek van het UWV is de vacaturegraad (een verhoudingsgetal dat aangeeft hoeveel openstaande vacatures er zijn per duizend banen van werknemers) elk kwartaal veruit het hoogst in de bedrijfstak informatie en communicatie. Gemiddeld nam de vacaturegraad tussen de derde kwartalen van 2017 en 2018 toe van 26 naar 31. De ICT komt daar met 62 vacatures per duizend banen dus ver bovenuit, en alleen de bouw (met 51 vacatures per duizend banen) en de horeca (met 49 vacatures per duizend banen) kunnen daarbij nog enigszins in de buurt blijven. De vacaturegraad is het laagst in het onderwijs, met 12 vacatures per duizend banen.

 

Het aantal openstaande vacatures is vooral voor technische beroepen in het derde kwartaal van 2018 verder gestegen, zo stelt het UWV. Het aantal openstaande vacatures voor ICT-beroepen bedroeg aan het eind van het derde kwartaal van 2018 14.900. Dat zijn er 700 meer dan in het kwartaal ervoor en maar liefst 2.300 meer dan in het derde kwartaal van 2017. De cijfers laten zien dat het aantal ICT-vacatures met 5% toenam ten opzichte van de drie maanden ervoor en dat er op jaarbasis sprake was van een stijging van maar liefst 18%.

In de top15 van beroepen waar de arbeidsmarkt in het 3e kwartaal van 2018 volgens de spanningsindicator van UWV het meest krap is staan twee ICT-beroepen: software- & applicatieontwikkelaars en databank- & netwerkspecialisten.

 

ING: Mismatch is het grootste probleem op de arbeidsmarkt

Eind 2018 kampte 60% van de ondervraagde bedrijven in Nederland met een tekort aan personeel. Voor 2019 loopt dit percentage verder op naar 65% van de bedrijven. Volgens 40% van de respondenten is het grootste probleem op de arbeidsmarkt de mismatch tussen vraag en aanbod op het gebied van kennis en/of vaardigheden. Het is opvallend dat – in het licht van de discussie over onder meer loondoorbetaling bij ziekte en over het ontslagrecht – wet- en regelgeving door slechts 7% van de bedrijven als grootste probleem op de arbeidsmarkt wordt gezien.

 

Personeelskrapte leidt bij één op de tien bedrijven in 2019 tot omzetval van 6% of meer

Schaarste op de arbeidsmarkt heeft uiteindelijk ook impact op de omzet- en/of winstontwikkeling van bedrijven. De helft van de bedrijven met personeelskrapte geeft aan dat de omzet daardoor minder hard groeit dan anders het geval zou zijn. Bij één op de tien bedrijven met personeelskrapte leidt de krapte in 2019 zelfs tot een omzetdaling van 6% of meer.

 

 

Opleiden, inhuren en automatiseren zijn oplossingen voor het personeelstekort

Ruim de helft van de ondervraagde bedrijven geeft aan nieuw personeel zelf op te leiden om het personeelstekort het hoofd te bieden. Eén op de vijf schoolt eigen medewerkers om. Bijna een derde van de bedrijven huurt tijdelijk personeel in, al wordt dat ook steeds moeilijker. Ten slotte geeft 17% van de ondervraagde bedrijven aan bepaalde werkzaamheden te automatiseren zodat efficiënter kan worden gewerkt. Dit betreft vooral bedrijven in de industrie en de zakelijke dienstverlening.

“De verwachting is dat de arbeidsmarkt ook de komende jaren krap blijft”, aldus Katinka Jongkind, econoom bij het ING Economisch Bureau. “Het is daarom voor bedrijven belangrijk dat ze niet alleen investeren in de ontwikkeling van medewerkers, maar zeker ook in automatisering.”

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.