IT-manager geen jobhopper

Nederlandse IT-beslissers blijven gemiddeld negen jaar als IT-verantwoordelijke bij dezelfde organisatie. Ze wisselen van organisatie als ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging (26,2%) of als ze via een headhunter een aanbieding krijgen met groeikansen(15,5%). Dat blijkt uit  recent onderzoek onder 850 IT-beslissers in Europa.

 

Aan het onderzoek, in opdracht van Citrix, deden 103 Nederlandse IT-beslissers mee. De onderzoekers keken ook naar de mate waarin IT-beslissers zich voldoende toegerust voelen om de digitale transformatie van hun organisatie te leiden, in welke opkomende technologieën ze momenteel investeren en hoe ze IT-investeringen in de bestuurskamer rechtvaardigen.

Nederlandse IT-ers zijn opvallend genoeg aanzienlijk meer tevreden over de staat van de organisatie waar ze in werken dan hun buitenlandse collega’s. Bij hun aantreden bij hun huidige werkgever trof een groot deel een IT-infrastructuur aan die niet toereikend was voor de digitale plannen van de organisatie. In Nederland zegt 38 procent dat. In de landen om ons heen is dat aandeel nog veel groter. In Frankrijk vond 60 procent van de IT-beslissers de bestaande IT ontoereikend, in Duitsland 71 procent en in het Verenigd Koninkrijk maar liefst 73 procent.

Nederlandse IT-beslissers zijn over het algemeen geen jobhoppers. In hun vorige functie als IT-verantwoordelijke werkten ze gemiddeld 9 jaar en in hun huidige functie verwachten ze ongeveer net zo lang te blijven (8,3 jaar). In hun vorige baan hebben ze hun visie goed weten te verwezenlijken. Zo’n 32 procent zegt alle doelen te hebben behaald, ruim 57 procent heeft de meeste doelen behaald.

 

Informatieveiligheid bovenaan

Hoog op de agenda van de Nederlandse IT-beslisser staat momenteel informatieveiligheid. Ruim 38 procent geeft aan dat dat de belangrijkste opkomende technologie is waarin geïnvesteerd wordt en die door de directie en het bestuur van de organisatie als strategisch belangrijk wordt gezien. Andere technologieën waarop gefocust wordt, zijn: geavanceerde data-analytics, procesautomatisering, de digitale transformatie in het algemeen en social media-analytics. Opvallend is dat bijna 11 procent in geen van die opkomende technologieën investeert. Ook in Frankrijk staat informatieveiligheid bovenaan de prioriteitenlijst. Voor de Duitse en Britse IT-beslissers zijn machine learning en AI de belangrijkste technologieën om in te investeren.

 

Rechtvaardiging van IT-investeringen

Hoe kun je de investeringen in IT rechtvaardigen in de bestuurskamer? Nederlandse IT-beslissers wijzen daarbij vooral op de uiteindelijke opbrengst (48%). De business case als leidraad nemen voor de investeringen doet een kleine 15 procent. Opvallend hier is dat ruim 12,5 procent zegt geen idee te hebben hoe de investeringen te rechtvaardigen. Ook in Duitsland, Frankrijk en het VK ligt de nadruk vooral op de Return on Investment (ROI).

Het onderzoek in opdracht van Citrix is begin februari gehouden onder Nederlandse (103), Duitse (175), Franse (175) en Britse (400) IT-beslissers.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Bijeenkomsten

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.