CJIB wil mensen met schulden helpen via blockchain

De Financiële Noodstop is de naam van de blockchainpilot van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) om mensen met schulden te helpen om hun boetes te voldoen. Gert-Jan Ridder, operationeel manager bij het CJIB introduceerde de pilot tijdens een presentatie op de ict-vakbeurzen Infosecurity.nl en Data & Cloud Expo in Jaarbeurs Utrecht.

De pilot komt voort uit het initiatief “De Digitale Dataklus”, die het CJIB in april annonceerde.
De AVG-veilige oplossing is volgens de operationeel manager in het vakblad Computable de zero knowledge proof. “Hiermee komt het CJIB alleen te weten of een burger betalingsmachtig is of niet. "
Ridder geeft aan dat het CJIB maar liefst tien miljoen boetes per jaar verstuurt en dat de boetes snel oplopen als er niet betaald wordt. Dit is voor mensen met schulden vaak rampzalig, omdat ze de boetes simpelweg niet kunnen betalen en ze hierdoor verder in de problemen komen. Het CJIB kan momenteel niet inzien of iemand schulden heeft en dus niet zelf een betalingsregeling of andere oplossing voorstellen. Dit wil de uitvoeringsinstantie veranderen via blockchain. Een en ander komt voort uit het innovatielab waaraan Ridder verbonden is.

Blockchain biedt volgens hem een kans. Data zijn namelijk decentraal opgeslagen en niemand is eigenaar. Probleem hierbij is echter dat het uitwisselen van persoonsdata via de blockchain niet AVG-proof is. De oplossing hiervoor is volgens de operationeel manager de 'zero knowledge proof'. Hiermee komt het CJIB alleen te weten of een burger betalingsmachtig is of niet. Verder krijgt de instantie geen enkele gegevens en voldoet de Financiële Noodstop ook volgens juristen aan de AVG.

Gemeenten
Op dit moment is het CJIB in gesprek met ‘verschillende gemeenten, waaronder grote spelers’ over de toepassing. Om de noodstop tot een succes te maken, is toegang tot informatie noodzakelijk. Omdat gemeenten veel informatie beschikbaar hebben en dicht bij de burger en samenleving staan, wil het CJIB op dit lokale niveau aansluiting maken. Het CJIB is met een aantal gemeenten in gesprek over het in pilotvorm testen van de digitale datakluis. Ridder wil nog niet vertellen om welke gemeenten het precies staat. Er wordt volgens hem nagedacht over welk ecosysteem nodig is om een en ander te realiseren. De oplossing komt als opensource-oplossing op termijn beschikbaar. De operationeel manager verwacht op dit moment dat er zo’n 60 procent van slagen is dat de toepassing daadwerkelijk wordt doorgevoerd. ‘Je moet niet alleen de schuldhulpverlening vanuit de gemeente meekrijgen, maar ook de ict en dat is vaak lastig.’ Ook geeft hij aan dat een ander nu is uitgevoerd binnen Hyperledger Indy, maar dat onbekend is welke partij dat op termijn moet gaan managen.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Najaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.