Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

5G in gebruik bij bijna de helft van de Nederlandse organisaties

6 apr 2023 Thema: Indoor dekking

Evenement over Indoor dekking bijwonen?

47 procent van alle organisaties in Nederland maakt al gebruik van 5G voor bedrijfsactiviteiten. Dat blijkt uit onderzoek van NTT DATA onder 500 IT-professionals. Uit de studie komt verder naar voren dat 16 procent van de organisaties meer geld uitgeeft aan 5G dan aan andere opkomende technologieën. Vooral blockchain wordt nog weinig ingezet: slechts 23 procent van de organisaties maakt hier al gebruik van.

De populariteit van 5G is te danken aan de vele voordelen die de technologie biedt, zo komt naar voren. De ondervraagde IT-professionals noemen als top drie: het zorgen voor een hogere snelheid (65%), het verhogen van de productiviteit (30%) en een betere gebruikerservaring (18%). Nog eens 18 procent noemt 5G als meest populaire opkomende technologie voor minder downtime.

Achttien procent kent geen concrete plannen
Overigens is er nog altijd een groot aantal organisaties – 42 procent – die 5G nog niet inzetten. Van hen heeft 18 procent ook geen concrete plannen om met de technologie aan de slag te gaan. Deze groep is vooral nog in afwachting van verdere ontwikkelingen. De voornaamste redenen voor hun afwachtende houding zijn:

  • 5G kan de dienstverlening niet verder helpen (34%);
  • Een gebrek aan interesse (21%)
  • De perceptie dat de technologie nog niet voldoende ontwikkeld is (14%).

“Natuurlijk kunnen organisaties niet alle nieuwe technologieën die voorbij komen toepassen”, stelt Jeetinder Purwaha, Telecom Consulting Lead Benelux bij NTT DATA. “Maar 5G is er zeker één om verder te bekijken. Naast een hoge snelheid biedt 5G andere functies, zoals low-latency en edge computing, nodig voor acties waarbij tijd een kritieke factor is.”

Hogere productiviteit
Met een juiste implementatie zorgt 5G onder andere voor een hogere productiviteit, doordat er meer data in een kortere tijd verwerkt kan worden, vervolgt Purwaha. “Om te bepalen of 5G of een andere nieuwe technologie jouw bedrijf verder kan helpen, is het raadzaam om samen met collega’s te ontdekken waar zij behoefte aan hebben. Zo creëer je ook meteen draagvlak in de gehele organisatie voor een nieuwe technologie en kan iedereen er het maximale uithalen.”

Petra Claessen, Vice-voorzitter BTG en boardmember BTG Services: “Het is goed om te zien dat Nederlandse bedrijven op grote schaal de kansen die 5G omarmen. De technologie biedt interessante kansen, onder meer met het oog op Internet of Things-toepassingen en snellere dataverbindingen voor onder meer mobiel werken. Het omarmen van deze kansen kan onder meer de concurrentiepositie van bedrijven versterken.”

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van NTT DATA door PanelWizard onder 503 Nederlanders (18+) in loondienst die hun huidige functie kunnen omschrijven als IT-er, IT-manager of IT-specialist. Zij zijn werkzaam in financiële instellingen, groot- en detailhandel, industrie, informatie en communicatie en vervoer. In dit onderzoek werden de opkomende technologieën 5G, Artificial Intelligence, Blockchain, Intelligent Automation, Internet of Things, Low code en VR, AR & XR onderzocht.