Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

KPN koppelt drones aan 5G-netwerk voor veilige vluchten

24 mrt 2023 Thema: Indoor dekking

Evenement over Indoor dekking bijwonen?

KPN toont tijdens de Amsterdam Drone Week 2023 de nieuwe dienst ‘Drone Connect’. Daarmee komen commerciële dronetoepassingen in Nederland een stapje dichterbij. Drones worden aan het mobiele 5G-netwerk van KPN gekoppeld. Via een speciaal ontwikkelde routeplanner kunnen gebruikers de juiste vluchtroute selecteren voor een efficiënte en veilige dronevlucht met de beste mobiele dekking. KPN ziet in de toekomst een belangrijke maatschappelijke rol voor drones, onder andere voor hulpdiensten, de landbouw en spoedeisend transport.

Jacob Groote, verantwoordelijk voor innovatie en partnerships bij KPN, spreekt van een grote stap. “Met Drone Connect brengen we commerciële drone toepassingen in Nederland weer een stapje verder zodat we op termijn veilig en gecontroleerd van A naar B kunnen vliegen. We doen dat met een totaalpakket van connectiviteit en voorrang op het netwerk zodat besturing en realtime data-uitwisseling van bijvoorbeeld camerabeelden, positiebepaling en het inzichtelijk maken van het grond- en luchtrisico gegarandeerd zijn. Ook bieden we een routeplanner voor de meest efficiënte en veilige vluchtroute met de beste mobiele dekking.”

5G-technologie
Drone Connect biedt gebruikers daarnaast extra zekerheden, zodat de vlucht veilig en efficiënt gerealiseerd kan worden. Met behulp van 5G-technologie kan KPN mobiele connectiviteit van de drone met voorrang beschikbaar houden, ook als het bijvoorbeeld drukker is op het netwerk. Dit biedt bijvoorbeeld uitkomst voor dronetoepassing bij kritische processen of bij gebruik door hulpdiensten tijdens calamiteiten.

KPN heeft ook een routeplanner voor drones ontwikkeld. Aangezien drones de lucht in gaan is het van belang te weten hoe het gesteld is met de dekking in de lucht. Met de routeplanner wordt inzicht gegeven in de kwaliteit van de netwerkdekking op de verwachte vluchtroute. Hierdoor kan de vlucht worden voorbereid en aangepast op basis van de connectiviteit. Erg belangrijk, want een drone moet altijd bestuurbaar blijven, ook als hij buiten het gezichtsveld wordt bestuurd.

Belangrijke maatschappelijke rol
Drones kunnen volgens KPN een hele belangrijke maatschappelijke rol spelen in de toekomst. Bijvoorbeeld om in aardappelteelt minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, of voor de pakketbezorging naar schepen, het spoedeisend transport van bloed, medicijnen en andere medische goederen of als extra paar ogen voor de detectie van drenkelingen op zee.

KPN is onlangs een samenwerking aangegaan met de LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland) en de ANWB om drones en bemande luchtvaart veilig door het luchtruim te laten vliegen. Hiervoor wordt ook gebruik gemaakt van de ‘Drone Connect’ dienstverlening.