Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Column: Frits Grotenhuis, directeur Topsector ICT

11 dec 2023

Frits Grotenhuis is directeur-bestuurder, toezichthouder en strategie consultant. Hij heeft zich gespecialiseerd in strategie ontwikkeling, publiek-private partnerships, innovatie, hoger onderwijs en onderzoek. Met een achtergrond in economie en een promotie in technische bedrijfskunde ligt Frits’ interesse, strategische netwerk en ervaring op het gebied van digitalisering. Denk daarbij aan sleutel technologieën zoals AI, data, cybersecurity, informatie- en communicatienetwerken. Sinds oktober 2021 is hij directeur en sinds 2023 ook bestuurder van de Topsector ICT – TKI ICT

Nederland gidsland?

Nederland staat op de 3e plaats van de Digital Economy and Society Index (DESI). Met een sterke ICT-infrastructuur, hoogopgeleide beroepsbevolking en concurrerend niveau van ICT-kennis en -innovatie blaast Nederland haar deuntje mee. Vanuit deze basis kan Nederland een gidsfunctie invulling geven. Tegelijkertijd zijn er veel (geopolitieke) uitdagingen waar Nederland mee aan de slag moet om haar voorsprong te behouden. Denk aan de oorlog in de Oekraïne, fake news, of de ontwikkelingen rond ChatGPT-4 om maar enkele voorbeelden te noemen, die enorme impact hebben op onze economie en maatschappij.

Europese samenwerking is daarbij cruciaal, denk alleen al aan de recente wetgeving door de EU, zoals de Digital Market Act en de Digital Services Act die de macht van Big Tech bedrijven inperken. Om internationaal mee te kunnen (blijven) doen én mee te kunnen sturen op de digitale transformatie is een stevig ICT-kennisfundament essentieel. Niet voor niets is ICT ook één van de tien topsectoren in Nederland, als onderdeel van het topsectorenbeleid van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat(EZK).

Topsector ICT als regisseur

Als Topsector ICT identificeren, prioriteren en organiseren we ICT-onderzoek en -innovatie. Dat doen we door publiekprivate samenwerking te stimuleren en landelijke coalities te ontwikkelen, zoals op het gebied van AI met de NL AIC en het groeifonds programma AI NED, maar ook op het gebied van cybersecurity met het programma CS4NL dat we samen met dcypher en andere partners hebben geïnitieerd. Een ander voorbeeld is Future Network Services (FNS), het bouwen van de nieuwe generatie communicatienetwerken, in het kort: de ontwikkeling van 5G naar 6G.

Najaar 2021 hebben we als Topsector ICT, in nauwe samenwerking met TNO en het Ministerie van EZK, een impuls gegeven om het position paper Communicatienetwerken voor en door Nederland te kunnen schrijven. In het verlengde daarvan hebben we meegestuurd en meegefinancierd in de ontwikkeling van het uiteindelijke nationale groeifondsvoorstel FNS, dat net voor de zomer 2023 voorwaardelijk is gehonoreerd. Zo ook hebben we als Topsector beperkt budget om relevante digitale ontwikkelingen zoals FNS op strategische beurzen, zoals het Mobile World Congress, te stimuleren.

Samen met technische universiteiten, bedrijfsleven en overheden heeft TNO als coördinator van Future Network Services een sterk voorstel ontwikkeld dat Nederland verder brengt in Europa en daarbuiten. BTG is een belangrijke partner in dit consortium, als branchevereniging voor IT en communicatietechnologie. FNS is echt een strategisch onderwerp, waarmee we met elkaar de digitale transitie vormgeven. Laten we samen optrekken om Nederland als gidsland verder vorm en inhoud te geven!

Gerelateerd nieuws