Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

“Digitale transformatie vraagt ook om duurzame digitalisering”

13 dec 2023

Nederland als koploper in de digitale transformatie; die rol moeten we gaan pakken op het gebied van digitale vernieuwing. Daarom is het zaak om per direct maatregelen te nemen, nu na de parlementsverkiezingen de formatie start en een nieuw kabinet gaat aantreden. BTG wil én kan daar als brancheorganisatie een actieve rol in spelen, stelt Petra Claessen, Voorzitter BTG en Boardmember BTG Holding bv. Als brancheorganisatie bundelen wij de belangen voor onze leden (onze Gebruikers) en vertegenwoordigen wij leveranciers (onze Solution Partners) en van organisaties als corporate bedrijven en overheden, op het gebied van ITen communicatietechnologie. Ook werkt BTG in de Tech Denk Tank nauw samen met een aantal brancheorganisaties uit de digitale sector. BTG participeert in tal van andere samenwerkingsverbanden zoals de Nationale Coalitie AI in het Onderwijs en we nemen actief deel in de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering. Ook is BTG actief lid in de Stakeholderbijeenkomsten Cyber Resilience Act (CRA) en werken we nauw samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) op het vlak van Consultatierondes, zoals bij de diverse veilingen en met Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI), waarmee we in dialoog zijn over tal van onderwerpen die de digitale transformatie raken.

Oplossing voor grote vraagstukken

Nederland doet het in de basis prima als het om digitalisering gaat. Deze positie behouden is een regelrechte uitdaging gebleken. In een snel veranderende wereld vraagt dit om adequaat handelen en een duidelijke visie. BTG heeft, samen met acht brancheorganisaties, een manifest opgesteld. Hierin wordt uitgelegd hoe digitalisering kan bijdragen aan het oplossen van grote vraagstukken. Nieuwe technieken als kunstmatige intelligentie (AI), Edge computing, 5G en binnenkort 6G, dragen bij aan oplossingen op maatschappelijke vraagstukken. Om dit alles mogelijk te maken, moet de overheid onder meer aansluiting zoeken bij bedrijven, brancheorganisaties én consumenten. Op die manier wordt versnippering in de markt voorkomen, zodat er snel en doeltreffend beslissingen genomen kunnen worden. Iedereen in Nederland heeft immers te maken met digitalisering, is onz  mening als BTG.

Snelheid geboden

Het is uitermate belangrijk dat er geen tijd verloren gaat aan discussies, vooral bij het maken van keuzes. Actie is nodig. Daarom pleit BTG ervoor om de post ‘digitalisering’ onder te brengen bij het hoogste orgaan binnen de overheid. In alle gevallen moeten we voorkomen dat er een rem komt op de besluitvorming, omdat meerdere lagen tegelijk meepraten over een besluit. In het manifest, aangeboden bij de regering voordat de verkiezingscampagnes van start gingen, kwam een zevental thema’s naar voren, te weten:
1. Een toekomstige economie is een gedigitaliseerde economie;
2. Digitale technologie is een cruciaal onderdeel van de oplossing van huidige vraagstukken;
3. Verstevig de kabinetsregie over digitale zaken;
4. Zet in op effectieve invoering en uitvoering van nieuwe wet- en regelgeving;
5. Zet in op behoud van de kernstructuur- en waarde van het internet;
6. Verbeter de digitale kennis bij bestuurders en politici;
7. Verbeter digitale kennis in de breedte van de samenleving.

Deze zeven punten zijn essentieel om de toppositie van Nederland binnen Europa weer te heroveren als het gaat om digitale innovaties. Zo
ontwikkelde de Europese Unie in de afgelopen jaren een reeks van nieuwe wet- en regelgevingen om het gebruik van digitale technologie te stimuleren. Als Nederland moeten we daarop sneller aansluiten. Er is niets mis met het hanteren van wetten in dit kader. Het gaat er uiteindelijk om dat we er samen voor zorgen dat we sneller kunnen schakelen en innovatie kunnen implementeren.

Continuïteit cruciaal

Daarnaast is de continue bereikbaarheid op het beschikbare net een belangrijk aandachtspunt. Politie, ziekenhuizen, bedrijven en particulieren moeten kunnen rekenen op continuïteit in bereikbaarheid. Er moet een goede én veilige toegang worden verleend tot het net. Dat vraagt om heldere en daadkrachtige beslissingen. De digitale infrastructuur van Nederland moet naar de mening van BTG meer worden gezien als een soort nutsvoorziening. En als dat zo is, laten we er dan samen naar handelen! BTG doet dan ook een dringende oproep aan een volgend kabinet om stevig in te zetten op digitalisering, digitale infrastructuur, innovatie en digitaal ondernemerschap. Het maatschappelijk middenveld moet betrokken worden bij de discussies over de digitale toekomst. En het kabinet moet zich vaker uitspreken tegen
versnippering, aantasting van veiligheid en het mondiale karakter van het internet voor geopolitieke doelen. Verder is het zaak om digitale kennis te verbeteren, horizontaal én verticaal, binnen onze maatschappij. Digitale technologie is immers continu in beweging en dat moeten we zien bij te houden.

Digitaal en duurzaam

Digitale transformatie en duurzame digitalisering zijn complementair aan elkaar en gaan hand in hand. Zo is BTG actief betrokken bij de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering. Verder hebben we met het bestuur en onze ledenraad de keuze gemaakt om hiervoor een BTG Expertgroep op te richten; ‘Duurzame Digitalisering’. In deze expertgroep worden vraag en aanbod gebundeld en willen wij vanuit samenwerkingsverbanden de link leggen naar de overheid. Ons jaarthema voor 2024 sluit nauw aan bij de ontwikkelingen op het vlak van digitale transformatie. Met een focus op de bewustwording van duurzame digitalisering. Daarbij gaan we nadrukkelijk de dialoog aan
met onze achterban en samenwerkingspartners, vanuit de vraag; welke impact heeft deze ontwikkeling op ons klimaat? Met de oprichting van een Expertgroup ‘New Network & Climate Change’ sluiten we nauw aan bij nationale en internationale ontwikkelingen. Niet voor niets luidt ons Jaarthema voor 2024: “

Gerelateerd nieuws