Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

NL Tech Week 2023 toont Nederlandse Best Practices

20 dec 2023

Half juni 2023 vond voor het eerst de NL Tech Week plaats. Deze week heeft het in zich om op termijn het grootste technologie- en innovatie evenement van Nederland te worden, waarbij een groot aantal kennispartners, locaties en aanbieders van technologie zijn aangesloten. BTG heeft als initiator anderhalf jaar keihard gewerkt om dit bijzondere event van de grond te krijgen. Op deze pagina’s blikken we terug op de eerste editie.

Waar staan we? Welke best practices zijn er, wat zijn ontwikkelingen en mogelijkheden in de komende jaren? Tijdens de eerste editie van NL Tech Week stonden een aantal Nederlandse innovatiecentra en tech campussen centraal en openen zij hun deuren. We konden een groot aantal bezoekers verwelkomen die gekomen waren om de deskundige sprekers te horen en de nieuwste technologische innovatie te zien. De NL Tech Week werd afgesloten met een grootschalig BTG Business Event in Rotterdam. Samen met alle betrokken organisaties kijken we als BTG trots terug op het eindresultaat van deze bijzondere week

Delen van kennis en kunde

“Het doel is om verbinding en kennisoverdracht te realiseren tussen wetenschappers, bedrijven, overheden, scholen, universiteiten en gebruikers. We zien namelijk steeds meer behoefte aan het delen van inzichten als het gaat over het toepassen van technologie in de diverse branches”, vertelt Petra Claessen, Voorzitter BTG en boardmember BTG Holding. “BTG kijkt terug op een succesvolle eerste editie NL Tech Week, dat in samenwerking met een aantal aangesloten branchepartijen en BTG-partners is georganiseerd. Onderwerpen als duurzaamheid, digitalisering, 5G, digitale inclusie en Future Network Services stonden hierbij centraal. We brachten in dit kader een bezoek aan diverse innovatiecentra en tech campussen in Nederland, waaronder Green Innovation Hub in Almere, NorthC Datacenters, 5G Hub in Eindhoven, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Airbus en Unmanned Valley in Katwijk. Een succesvolle en vooral inspirerende week! Bij de afsluiting van NL Tech Week namen we daarnaast afscheid van vertrekkend voorzitter van BTG Eric Reij, die de afgelopen negen jaar een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van BTG en BTG Services.”

De week in vogelvlucht

Dinsdag
NL Tech Week gaat van start bij Green Innovation Hub in Almere. Deze Hub werd afgelopen februari geopend en richt zich op de ontwikkeling van digitale innovaties op het gebied van bouw, voedsel, energie, mobiliteit en (digitale) inclusie. Centraal stonden duurzame digitalisering, waarbij ook circulariteit en security aan de orde kwamen. In de middag is de delegatie van NL Tech Week te gast bij het datacenter van NorthC in Groningen. Deze ontmoeting werd georganiseerd met Dutch Data Center Association (DDA). NorthC heeft, als grootste regionale datacenterbedrijf van Nederland, haar datacenter in Groningen vorig jaar uitgebreid. Dit datacenter is het eerste in Europa dat op groene noodstroom draait. En het heeft ook mogelijkheden om de restwarmte die overblijft, door te geven aan bedrijven die daar wat mee kunnen. Tijdens dit bezoek was er een presentatie over de ontwikkelingen rond connectiviteit door Innovation Center Connected Solutions (voorheen 5Groningen) en uiteraard een rondleiding.

Woensdag
De tweede dag staat in het teken van Smart Society, gastheer is de High Tech Campus Eindhoven. Deze campus wordt ook wel de slimste vierkante kilometer van Europa genoemd, vertelt Paul van Son, Innovation manager bij de Campus. Het is een ecosysteem van ongeveer 300 hightechbedrijven en thuisbasis 50 IN BUSINESS BTG IN HET NIEUWS van meer dan 12.500 innovators, onderzoekers en ingenieurs
die de technologieën en bedrijven van morgen creëren Naast uitleg over de campus is er een presentatie van Ana Alanis over Brainport Eindhoven, waarin bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden samenwerken om innovaties te realiseren die direct bijdragen aan de grootste uitdagingen van onze tijd. VodafoneZiggo, Ericsson, Brainport Development en High Tech Campus openden in 2020 op de campus de 5G HUB. Deze is bedoeld als broedplaats voornieuwe 5G-technologie en een bezoek daaraan mocht uiteraard niet aan het programma ontbreken

In de middag zijn we te gast bij HAN Nijmegen waar Artificial Intelligence in het onderwijs centraal staat. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) vindt het belangrijk dat zowel studenten als docenten in het HBO-onderwijs digitaal- en datavaardig zijn. Speciaal rond de NL Tech Week is deze middag een goed bezocht seminar georganiseerd met als thema; ‘Docentprofessionalisering: Wat heeft de docent nodig ten aanzien van AI?’ Naast presentaties zijn er ook werkvormen en worden de uitkomsten daarvan gezamenlijk besproken. Verder gaf Inge Moolenaar een presentatie over de rol van het Nationaal Onderwijsplan AI (NOLAI) in het onderwijs.

Donderdag
Bij Airbus in Leiden worden de bezoekers van de NL Tech Week welkom geheten door Rob Postma, MD van Airbus Netherlands B.V. Na enkele presentaties volgt een bezoek aan de Airbus locatie in Oegstgeest, waar geïnteresseerden een rondleiding en een exclusieve demo ‘kritische communicatie over Satcom’ krijgen. Deze innovatie met satellietdiensten maakt het mogelijk om, ook op plekken waar geen bereik is, veilig te communiceren. Verder konden de deelnemers kennis maken met de lanceerstructuren Ariane-6 en VEGA-C .

De deelnemers hoeven vanmiddag niet ver te reizen naar de volgende bestemming, want ’s middags zijn ze welkom op Unmanned Valley ,op het voormalig marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk. Daar komen onder meer spectrumbeleid, digitale autonomie en 6G uitgebreid ter sprake. Bovendien is er een demo rond de inzet van drones voor de inspectie van telecommasten. Tevens is er een presentatie over Extended Reality, waarmee je door middel van XR-technologie in een AR, VR of MR-beleving komt.

Vrijdag
We sluiten NL Tech Week af in op het hoofdkantoor van KPN in Rotterdam met een grootschalig BTG Business Event. Hier geven sprekers Vinood Mangroelal (KPN), Pieter Jeekel (NLAIC) en professioneel kitesurfer Roderick Pijls presentatie over trends en ontwikkelingen in Healthcare & IT. Het seminar wordt afgesloten met een feestelijke afscheidsreceptie voor Eric Reij. Hij droeg per 1 juli, na 3 bestuurstermijnen, het voorzitterschap van BTG over aan Petra Claessen.

Gerelateerd nieuws