Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Oproep tech CEO’s: Nederland moet prominente positie in technologie behouden

8 feb 2024

Ons land heeft een belangrijke positie in de wereld waar het gaat om innovatie en technologie. De formerende partijen moeten zorgen dat we die plek behouden, stellen ceo’s van negen Nederlandse techbedrijven in een open brief aan het AD deze week. De oproep is ondertekend door Margaret Versteden-van Duijn (bol), Arjan Dijk (Booking.com), Ravi Vora (Catawiki), Jeroen van Glabbeek (CM.com), Martijn van Geelen (Marktplaats), Michiel Muller (Picnic), Jitse Groen (Just Eat Takeaway.com), Hans Ober (Ticketswap), Harold Goddijn (TomTom).

Grote kans dat u onlangs met een Nederlands techbedrijf te maken heeft gehad: een maaltijd besteld via Thuisbezorgd.nl, een reis geboekt via Booking.com, als eventbezoeker een bericht van CM.com ontvangen of via Marktplaats of Bol.com een cadeau gevonden, zo stellen de CEO’s in hun oproep.
Deze en andere Nederlandse digitale techbedrijven brengen ons land naast gemak veel welvaart: Nederland staat op plaats 3 van meest digitale economieën in Europa en wereldwijd in de top 20 van grootste economieën. Een belangrijke taak voor de partijen aan de formatietafel is zorgen dat deze welvaart behouden blijft.

Een sterke focus op een innovatieve economie, met technologie van eigen bodem, en het handhaven van een internationale blik zijn daarbij van essentieel belang. Sterke techbedrijven binnen in ons land bieden grip, juist met alle geopolitieke ontwikkelingen. Als Nederlandse techbedrijven zijn wij (letterlijk) binnen handbereik. Bovendien leidt innovatie op eigen bodem tot digitale technologie, zoals AI, die binnen de geldende waarden en regels van Europa wordt ontwikkeld, zo stellen zij.

Petra Claessen, voorzitter BTG en boardmember BTG Holding, onderschrijft de oproep. “Als Nederland nemen we een sterke positie in op wereldniveau op het vlak van technologie, met name binnen de digitale transformatie. We hebben de overheid als partner hard nodig om die positie vast te houden en verder uit te bouwen. Als BTG houden we daarover met de overheid en onze andere stakeholders voortdurend de vinger aan de pols. Met als doel de positie van Nederland op dit vlak verder uit te bouwen.”

hieronder de rest van de ingezonden brief

Innovatie zorgt ook voor een vliegwieleffect. Als techbedrijven met Europees of zelfs wereldwijd bereik fungeren wij als inspiratiebron voor startende ondernemers. In de afgelopen tien jaar zijn er meer dan honderd start-ups opgericht door voormalige werknemers van ons en van andere succesvolle Nederlandse techbedrijven. Op deze manier dragen wij bij aan een nieuwe generatie innovatieve ondernemingen.

Het is van cruciaal belang dat ons land aantrekke­lijk blijft voor kenniswer­kers

De overheid heeft een belangrijke rol in een innovatieve economie en heeft omstandigheden gecreëerd waardoor onze bedrijven in Nederland zijn gestart en succesvol zijn. Het heeft Nederland een van de digitale koplopers van Europa gemaakt. We moeten echter voorzichtig zijn. Deze innovatiekracht is niet vanzelfsprekend.

Kennis en talent vormen het fundament voor hoogwaardige technologische ontwikkeling van eigen bodem. Een aanzienlijk deel van de 150.000 Nederlandse werknemers bij techbedrijven heeft een functie in tech of IT. Er zijn echter grote tekorten aan techtalent. Als bedrijven dragen wij bij aan initiatieven om deze tekorten te verminderen, variërend van gastlessen en stages tot opleiding en omscholing.

Toch zal techtalent ook de komende jaren schaars blijven. Het is cruciaal dat ons land aantrekkelijk blijft voor kenniswerkers die een positieve bijdrage leveren aan onze innovatiekracht. Bovendien helpt diversiteit binnen teams om de wereld beter te begrijpen én te bedienen.

Nederland speelt momenteel digitaal en technologisch een belangrijke rol op het wereldtoneel. Wij doen een beroep op een nieuw kabinet om deze sterke positie te koesteren, stabiliteit te bieden door middel van duidelijke, voorspelbare wetgeving en te investeren in een open, kennisintensieve economie en samenleving die klaar is voor de toekomst. Laten we hier gezamenlijk aan bouwen.

Margaret Versteden-van Duijn (bol), Arjan Dijk (Booking.com), Ravi Vora (Catawiki), Jeroen van Glabbeek (CM.com), Martijn van Geelen (Marktplaats), Michiel Muller (Picnic), Jitse Groen (Just Eat Takeaway.com), Hans Ober (Ticketswap), Harold Goddijn (TomTom).

Gerelateerd nieuws