Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Succesvol BTG Business Event in teken duurzame digitalisering

15 dec 2023

Het BTG Business Event afgelopen woensdag in Huis ter Duin was weer zeer succesvol. De dag stond in het teken van het jaarthema van BTG voor 2024; ‘Building bridges to a sustainable society’. Naast een aantal sprekers over dit actuele thema was er veel aandacht voor de keynotes van Arend Jan Boekestijn en Angeline van Dijk (Hoofdinspecteur Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Dit alles onder de bezielende regie van host Danny Frietman.

Verder was er in het middagprogramma ruimte voor een paar aankondigingen binnen de vereniging. Zo stopt Arianne Rutgers eind dit jaar met haar werkzaamheden binnen het BTG Verenigingsbureau.
Petra Claessen stelde als Voorzitter van het BTG bestuur het nieuwe directieteam van BTG voor. Vanaf januari bestaat het directieteam uit twee leden, Harry Vermeulen als directeur BTG & BTG Services en Jeroen Hofsté, directeur Finance, Control & Operations voor de beide organisaties. Harry Vermeulen start per 1 januari 2024. Hij heeft zijn roots binnen de BTG en het bestuur en daarnaast een stevige track record in de IT.

Arend Jan Boekestijn liet als veelgevraagd geopolitiek duider zijn licht schijnen op de economische gevolgen van de huidige geopolitieke verschuivingen. Hij vertelde over de grote geopolitieke verschuivingen die er op dit moment plaatsvinden en een grote impact hebben op onze politiek en economie. Europa bevindt zich in een aantal crises, die elkaar ook nog eens versterken. Poetin’s machtsontplooiing komt op een moment dat Europa worstelt met populisme, de euro, Brexit en de vluchtelingenstromen die het gevolg zijn van de implosie van het Midden Oosten.

Angeline van Dijk gaf de bezoekers nadere inzichten over de RDI. Deze houdt toezicht op de digitale infrastructuur. Uiteenlopend van digitale veiligheid van apparatuur, cyber- en telecomsecurity tot het veilig gebruik van internet en andere netwerken. Ook werkt de RDI aan de ontwikkeling van toezicht op de cloud en Artificial Intelligence. Zo is de RDI voorzitter van de Nederlandse werkgroep Toezicht op algoritmes en de European Working Group of Competent Authorities on AI. De ambities op het gebied van duurzaamheid en de energietransitie zijn groot. Daarbij gebruiken we allerlei digitale mogelijkheden die zaken beter maken, processen versnellen en goedkoper en duurzamer maken. RDI zorgt ervoor dat dit (cyber)veilig is, zodat heel Nederland vol vertrouwen aan deze ambities kan werken. Voor een veilig verbonden energiesysteem en voor een veilig verbonden Nederland.

Verder was er onder meer een presentatie over Future Network Services door Peter A. Rake (TNO), het grootschalig Nederlands initiatief om te werken aan innovatie rond het 6G-netwerk van de toekomst. Karen Van der Zanden vertelde over de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering, waar de BTG onderdeel van uitmaakt.
Onder leiding van Danny Frietman vond verder een boeiende paneldiscussie plaats over het belang van digitalisering en AI bij de verduurzaming van de Nederlandse economie. met in het panel Hawre Rahimi (VVD), Marleen Bron (Beweging 3.0) en Mark Jenniskens (BTG expertgroep AI).
Na afloop van de sessies was er tijdens de borrel tijd en ruimte om te netwerken. Afgesloten werd met een walking dinner, waarbij veel smakelijke hapjes werden genuttigd en verder werd genetwerkt en kennis gedeeld.

Gerelateerd nieuws