Let op! Internet Explorer wordt niet meer ondersteund. Hierdoor kan de website mogelijk niet goed functioneren, gebruik een alternatieve browser om optimaal gebruik te maken van deze website. Klik hier om een alternatieve browser te downloaden.

BTG biedt een netwerk voor uitwisseling van kennis en ervaring over Telecommunicatie en ICT. De branchevereniging focust via expertgroepen op de volgende thema’s:

Terug naar nieuws

Voorwoord Petra Claessen: ‘Building bridges to a sustainable society’

18 jan 2024

Dit is hét jaarthema van BTG vereniging in 2024 met volle focus op duurzame digitalisering.  

Het roer moet om, dat is duidelijk. En dat Nederland op het punt van duurzaam digitaal een meer leidende rol moet innemen, is ook aan de orde. Duurzame digitalisering is het komend jaar dan ook een van de hoofdthema’s binnen BTG en wordt naast ‘New Networks & Climate chance’ verankerd binnen een van onze BTG Expertgroepen. ‘Embedding Green ICT Maturity in Organisations’ leert Albert Hankel van de Vrije universiteit ons. Hankel  is ook van mening dat dit een van de grootste uitdagingen is van de 21ste eeuw. Daar zijn we het als BTG helemaal mee eens. We zijn  allemaal connected en je kunt stellen dat ICT zich overal bevindt.    

Dat ICT impact heeft op onze leefomgeving, is ook evident. Er zijn tal van onderzoeken die aangeven dat deze stelling klopt. Daarom zullen we in gezamenlijkheid ons gedrag moeten gaan aanpassen zowel op het persoonlijke vlak, als in organisaties, maar ook als maatschappij. Op dit vraagstuk van “duurzame digitalisering” gaan we als BTG Vereniging, accuraat inspelen. We zijn daarvoor al betrokken bij een aantal samenwerkingsverbanden. Maar de focus voor 2024 houdt voor ons ook in, dat we verder gaan kijken, zowel nationaal als internationaal, waar we kunnen aansluiten bij al bestaande initiatieven.  

We zijn  al erg actief met bijvoorbeeld de bestaande participatie van BTG in de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering, het werken in de Tech Denk tank, waarin acht grote branches zijn vertegenwoordigd, en onze eigen Expertgroep ‘Duurzame Digitalisering’. Deze laatste zal de komende weken verder vorm en gestalte gaan krijgen.   BTG participeert zoals gezegd  met tal van partijen, waaronder ook andere brancheorganisaties, in de Nationale Coalitie Duurzame Digitalisering. In het onlangs gehouden Jaarcongres van ECP, het Platform voor de InformatieSamenleving, is het thema ‘duurzame digitalisering‘ ook  ruimschoots aan de orde gekomen. Het gaat er vooral om dat we ons samen inzetten om de milieu-impact van en door digitalisering, weten terug te dringen. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid en die moeten we nemen! Echt samen, anders bereiken we geen impact. 

Bekend is dat wij naast de Vereniging BTG voor  IT & Communicatietechnologie, een dochter-organisatie hebben; BTG Services. Naast de bestaande diensten, waar ik verderop in deze editie van het BTG Magazine meer zal vertellen, gaan we ons in 2024 meer focussen  op “Green IT/ICT”.  Hierbij valt te denken aan producten en diensten die matchen binnen de Green ICT Strategy; ICT Services, ICT procurement, E-Waste policy en voorlichting op het vlak van Informatie Management & – Architectuur. Met daarbij in het achterhoofd Green ICT Supply Chain Management: wat heeft de gebruiker nodig? Immers, BTG en BTG Services brengen vraag en aanbod bij elkaar. Dat doen we uiteraard in samenwerking met onze Solution Partners én door goed te luisteren naar wat bedrijven en organisaties nodig hebben op het vlak van ‘duurzame digitalisering.’ 

Als bestuur bedanken wij jullie hartelijk voor het in ons gestelde vertrouwen in 2023. En voor nu; samen op naar een succesvol 2024, waarin duurzame digitalisering centraal zal staan. Wordt vervolgd!   
 Petra Claessen 

Voorzitter BTG/Boardmember BTG Holding BV 

Gerelateerd nieuws