Menselijk gedrag is steeds beter te voorspellen met inzet van big data

Door slim en snel gebruik te maken van grote hoeveelheden data krijgen organisaties steeds beter inzicht in het doen en laten van consumenten en burgers. Dat gaat inmiddels zo ver, dat voorspellingen over waar mensen zich over 24 uur bevinden, binnen bereik komen. Dit blijkt uit het rapport Big Social van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van ICT-dienstverlener Sogeti. De opnderzoekers geven antwoord op de vraag hoe organisaties het gedrag van mensen kunnen voorspellen met behulp van big data. 

De voorspellende kracht van big data kan op tal van terreinen worden ingezet. Van fraudedetectie en aangeven waar de volgende inbraak zal plaatsvinden, tot het voorspellen van de meest intieme gebeurtenissen in het leven van consumenten, die het koopgedrag veranderen. Volgens de auteurs van het rapport staat onze samenleving aan het begin van een ontwikkeling die leidt tot miljarden euro’s aan efficiencywinst in elke sector van onze economie. De onderzoekers schetsen een wereld waarin bedrijven en instellingen in staat zijn gedrag van hun relaties te voorspellen. Daarvoor kunnen organisaties gebruikmaken van de vijf soorten databronnen. Het rapport beschrijft deze vijf bronnen: naast de traditionele bedrijfsapplicaties als databron zijn dat mobiele (app) data, zoekmachinedata, sensordata (afkomstig van slimme sensoren) en uiteraard data van social media. Op basis van deze data kunnen volledig nieuwe inzichten ontstaan.

Menno van Doorn directeur VINT: ‘We staan aan het begin van een ontwikkeling die verder wordt gestimuleerd door de inzet van nieuwe technologie zoals gezichtsherkenning en anonymous analytics tot en met het scannen van breinactiviteiten en het ‘uitlezen’ van ons gedachtegoed, met als vooruitzicht miljarden aan besparingen en efficiencywinst. Organisaties ontdekken nu de meest effectieve inzet van big data en de spelregels rondom het gebruik van data.'

Ervaringen

In de Verenigde Staten is inmiddels een aantal succesvolle ervaringen opgedaan met de inzet van big data. Zo surveilleert de politie van San Francisco nu preventief in specifieke wijken. Agenten worden ingezet op basis van veertiendaagse voorspellingen in welke buurten criminele activiteiten zullen plaatsvinden. Datawetenschappers in dienst van retailer Target voorspellen op basis van koopgedrag welke klanten zwanger zijn. Volgens deze grote supermarktketen heeft dit geleid tot een enorme omzetgroei. Wereldwijd groeit de hoeveelheid data sinds 2006 exponentieel. Vanaf dat jaar is meer data geproduceerd dan de mensheid in de gehele geschiedenis daarvoor heeft opgeleverd. Dat komt omdat bij alles wat mensen doen digitale sporen worden achtergelaten.

Digitale sporen

‘Onze samenleving kan profiteren van het effectief en verantwoord gebruikmaken van digitale sporen. Daarmee wordt big data nu gezien als de nieuwe olie van het huidige informatietijdperk. Vergelijkbaar met de stoommachine aan het begin van de industriële revolutie’ aldus Van Doorn.

Reeks

Met de reeks van vier onderzoeksrapporten schept VINT helderheid over het nut van big data. Elk rapport presenteert zeven vragen waar reacties op worden gevraagd. De vergaarde informatie via het digitale platform en de vele persoonlijke gesprekken dragen bij aan de invulling van alle big data onderzoeksnotities. Een overzicht van de vier rapporten:

 • Rapport 1: Helderheid creëren met big data. Dit rapport geeft een definitie van big data, en vertelt wat de verschillen zijn met andere dataclassificaties. Verder gaat het rapport in op de mogelijkheden van big data. Publicatie heeft plaatsgevonden in juni 2012.
 • Rapport 2: Big Social. Deze tweede onderzoeksnotitie geeft antwoord op de vraag hoe organisaties het gedrag van mensen voorspellen met behulp van big data en social analytics. Dit rapport wordt eind november 2012 gepubliceerd.
 • Rapport 3: Big data & Privacy. Deze onderzoeksnotitie biedt organisaties een handvat voor de spelregels van privacy rondom het gebruik van big data. Dit rapport verschijnt eind 2012.
 • Rapport 4: Big data Business Roadmap – In dit laatste rapport staan de praktische toepassingen van big data centraal. Publicatie vindt naar verwachting plaats in het eerste kwartaal van 2013.

BTG: Verbinding, verbreding en verdieping

Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG) behartigt de belangen van Nederlandse bedrijven en instellingen door kennis over te dragen en ervaringen uit te wisselen o.a. tijdens events

BTG in beeld en geluid

Expertsessies

 • Geen evenementen
 • Magazine

  BTG in Business - Voorjaar 2022
  Lees de laatste editie

  Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  Op de hoogte blijven van evenementen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.